Представители на Израел и на палестинската групировка "Ислаямски джихад" постигнаха примирие, съобщава АФП.

Според тях, прекратяването на огъня в ивицата Газа влезе в сила в 05:30 местно време и е резултат от посредническите усилия на Египет.

Министерството на здравеопазването в Газа заяви, че смъртните случаи за два дни от израелските въздушни удари са нараснали до 34, включително 8 членове на семейство Абу Малхус.

Най-малко 63 израелци са получили лекарска помощ заради ракетните атаки от Газа.

26 убити палестинци при нападенията в Газа

26 убити палестинци при нападенията в Газа

Израел бомбардира командири на палестинската екстремистка група "Ислямски джихад"

В сряда вечерта генералният секретар на "Ислямски джихад" Зияд ал Нахал пристигна в Кайро, за да обсъди възможно прекратяване на огъня.

Преди това специалният координатор на ООН за Близкия изток Николай Младенов пристигна от Тел Авив в столицата на Египет, която служи като посредник в преговорите между Израел и палестинците, за да се опита да постигне примирие между страните.

Висш египетски служител потвърждава, че страната му е положила усилия да сложи край на двудневните боеве, при които Израел бомбардира десетки къщи и ферми в обсадения палестински анклав.

Според представител на "Ислямски джихад" споразумението предвижда палестинските фракции да осигурят спокойствие в Газа и "поддържане на мир" по време на демонстрации, докато Израел трябва да прекрати военните действия и "да осигури прекратяване на огъня" по време на демонстрации от палестинците.

Кървавото танго между Израел и Ивицата Газа

Кървавото танго между Израел и Ивицата Газа

Въпросът "Кой започна" последната ескалация няма чист отговор. Ако попитате палестинците, те ще ви върнат към 1948-ма година, когато се създава израелската държава с резолюция на ООН. Ако попитате евреите, те ще ви отведат към библейските времена от хилядолетието преди Христа и Давидовото царство.