Израел и Ливан подписаха историческо споразумение с посредничеството на САЩ за своята морска граница, съобщава "Ройтерс".

С него двете страни отбелязват дипломатическа смяна на курса от десетилетия на враждебност и отварят пътя за офшорни енергийни проучвания.

Ливанският президент Мишел Аун подписа писмо, одобряващо сделката, в Баада, последвано от подписа на министър-председателя Яир Лапид в Йерусалим.

Лапид приветства споразумението като "огромно постижение", а ливанският преговарящ Елиас Бу Сааб посочи, че тя бележи началото на "нова ера" между двете страни, които въпреки това технически остават във война.

Споразумението премахва един източник на потенциален конфликт между Израел и подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула и може да помогне за облекчаване на икономическата криза в Ливан.

Ливан и Израел си стиснаха ръцете за морската граница

Ливан и Израел си стиснаха ръцете за морската граница

Двете страни одобриха окончателния проект на споразумение, изготвен с посредничеството на САЩ

След среща с председателя на парламента на Ливан Набих Бери, американският пратеник Амос Хохщайн, който посредничи в преговорите, заяви, че очаква споразумението да се запази дори на фона на промени в ръководството в двете страни.

Хохщайн спомена както предстоящите избори в Израел на 1 ноември, така и края на мандата на Аун на 31 октомври, подчертавайки, че споразумението трябва да бъде спазено "независимо кой ще бъде избран много скоро за следващ президент на Ливан".

Евентуално офшорно енергийно находище, макар и само по себе си да не е достатъчно за разрешаване на дълбоките икономически проблеми на Ливан, би било от голяма полза, тъй като ще осигури така необходимата стабилна валута и би облекчило проблемите с прекъсванията на тока в страната.

Израел и Ливан преговарят за морската граница

Израел и Ливан преговарят за морската граница

Опит за разрешаване на проблема

Въпреки че Ливан и Израел изразиха задоволство от мирното уреждане на спора, перспективите за по-широк дипломатически пробив засега остават далечни.

Не всеки ден вражеска страна признава държавата Израел в писмено споразумение, с оглед на международната общност, отбеляза Лапид.

Аун обаче бе категоричен, че споразумението за морската граница няма да доведе до нормализиране на връзките между двете държави, нито ще промени външната политика на страната му, която официално остава в състояние на война с Израел.

По негови думи споразумението няма да има "никакви политически измерения или въздействия, които противоречат на външната политика на Ливан".