Израел и Турция отварят нова глава в отношенията си след "възходи и падения" и работят за разширяване на икономическите партньорства. Това съобщи израелският външен министър Яир Лапид, цитиран от "Ройтерс".

Целта е да формираме и разширим икономическото и гражданското сътрудничество между нашите страни...дори по време на пандемия или в моменти на политическо напрежениe, заяви той.

От своя страна Чавушоглу посочи, че нормализацията на отношенията между Турция и Израел ще окаже "позитивно влияние" върху мирното разрешаване на конфликта с палестинците.

Дипломатическите връзки между Турция и Израел бяха прекъснати през 2018 г., след като двете страни изгониха посланиците си.

Президентите на Турция и Израел стоплят отношения с първа среща от десетилетие

Президентите на Турция и Израел стоплят отношения с първа среща от десетилетие

Тази седмица израелският държавен глава ще посети Анкара

През януари президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция се надява да отвори нова глава със страните от Персийския залив и Близкия изток, особено с Израел и Обединените арабски емирства.

Той съобщи, че е поканил израелския президент Исак Херцог в страната и подчерта, че Турция е готова да си сътрудничи с Тел Авив в различни области, включително търговията с природен газ.

По думи на Ердоган с това посещение може да започне нова ера в отношенията между Израел и Турция.

Неотдавнашното сближаване между двете страни е в резултат на усилията на бедната на енергия Турция да се съревновава с Гърция и Кипър за осигуряване на източносредиземноморски коридор за доставка на израелски природен газ за Европа.

Израел също наскоро показа признаци на "размразяване" в отношенията с други предимно мюсюлмански държави в региона.

Ердоган започва "нова ера" с Израел и ОАЕ

Ердоган започва "нова ера" с Израел и ОАЕ

Турция се надява да отвори нова глава със страните от Персийския залив и Близкия изток