Министерството на външните работи на Израел изпрати телеграми със специален инструктаж до всичките си посланици по света, съобщи МИГнюз.

Пред посланиците на Израел в чужбина е поставена нелеката задача - да предотвратят едностранното признаване на палестинската държава, в частност от ООН.

"Не може да има алтернатива на преките преговори", заяви представител на израелското външно ведомство.

Той добави, че "е в интерес на палестинците да говорят с Израел, а не да се опитват да разрешат конфликта на международната сцена".

Преди дни палестинската автономна власт поиска официално от европейските страни да признаят независима палестинска държава на територията, окупирана от Израел през войната от 1967 г. със столица Източен Ерусалим.

Това е първият случай, в който палестинците искат официално признание от европейски страни за създаването на независима държава.

Междувременно Боливия се включи в списъка на страните от Южна Америка, които заявяват своето пълно признание на суверенната палестинска държава в границите й от 1967 година.

В началото на месец декември аржентинският президент Кристина Кирхнер обяви в писмо до президента на палестинската автономна власт Махмуд Аббас, че нейната страна "признава Палестина като свободна и независима държава в границите от 1967 г.".

"Палестина няма да обяви едностранно независимостта си", заяви от своя страна палестинският премиер Салам Фаяд. Той повтори, че се търси създаването на суверенна държава, а не просто обявяване на независимост.