Иран е превърнал Сирийския научноизследователски център (CERS) в сирийската провинция Хама в повече от 10 обекта за производство на модерни ракети и други оръжия за снабдяване на проиранските сили, заяви израелският министър на отбраната Бени Ганц.

"Под ръководството на иранския командир Касем Сюлеймани Иран е превърнал CERS в съоръжения за производство на високоточни ракети със среден и далечен обсег и оръжия, доставяни на Хизбула и иранските паравоенни организации", цитира министъра вестник "Джерусалем пост".

На конференция в Ню Йорк Ганц показа карта на тези съоръжения в района на сирийския град Масяф. От своя страна вестникът припомня, че Израел многократно е нанасял удари по комплекса, като последният такъв удар е бил нанесен на 25 август. По-специално израелските военни атакуват входовете на тунелите към подземните съоръжения, заводите за сглобяване на наземни ракети и съоръженията за съхранение на продукти.

Иран създал дрон, за да удари Израел

Иран създал дрон, за да удари Израел

Напрежение в Близкия изток

Израелският министър на отбраната също така заяви, че в допълнение към CERS Иран работи по обекти на военната промишленост в Ливан и Йемен. Според него Иран е прехвърлил над 1 млрд. долара на своите съюзници, включително над 500 млн. долара на Хизбула, стотици милиони долари на йеменските бунтовници хусини и над 100 млн. долара на Хамас и палестинската групировка Ислямски джихад (забранена в Руската федерация). Министърът подчерта, че вдигането на санкциите срещу Иран ще му даде достъп до над 100 млрд. долара, които ще отидат за подпомагане именно на такива групи.

Освен това Ганц заяви, че Иран произвежда все по-модерни центрофуги за обогатяване на уран, включително в подземни съоръжения. Той обобщи, че Техеран може да се сдобие с достатъчно материал за създаване на ядрена бомба само за няколко седмици. Министърът призова за продължаване на натиска върху Иран, докато той и световните сили не постигнат споразумение по иранската ядрена програма. Същевременно Ганц обясни, че редица нерешени въпроси могат да отложат крайния срок за подписване на споразумението. "Може да се случи след няколко дни, седмици, а може и да не се случи изобщо", добави министърът.

Иран затвори границите си с Ирак

Иран затвори границите си с Ирак

Призовава гражданите си да избягват пътувания до съседната страна

По-рано The Times of Israel съобщи, позовавайки се на изявление на високопоставен израелски служител, че Израел не вярва, че Иран и световните сили ще могат да се споразумеят за Съвместен всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма преди междинните избори в САЩ през ноември.