Израел уведоми няколко арабски държави, че иска да създаде буферна зона от палестинската страна на границата на Газа, за да предотврати бъдещи атаки като част от предложенията за анклава след края на войната. Това разкриха египетски и регионални източници, цитирани от "Ройтерс".

Трима регионални източници твърдят, че Израел свързва плановете си със своите съседи Египет и Йордания, заедно с Обединените арабски емирства, които нормализираха връзките си със страната през 2020 г.

Саудитска Арабия, която няма връзки с Израел и спря процеса на нормализация с посредничеството на САЩ след избухването на войната в Газа на 7 октомври, също е била информирана. Източниците не уточняват как информацията е достигнала до Рияд, който официално няма директни канали за комуникация с Израел. Неарабска Турция също е била уведомена за тези намерения.

Инициативата не показва предстоящ край на офанзивата на Израел - която вчера беше възобновена след седемдневно примирие - но разкрива, че Израел достига отвъд установените си арабски посредници, като Египет или Катар, в опит да очертае следвоенна Газа.

Израел е готов за по-нататъшни примирия с "Хамас"

Израел е готов за по-нататъшни примирия с "Хамас"

Напрежение в Близкия изток

Нито една арабска държава не е показала желание да полицейства или да управлява Газа в бъдеще и повечето категорично осъдиха офанзивата на Израел, при която загинаха над 15 000 души и бяха нанесени големи разрушения по градовете в Газа. "Хамас" уби 1200 души при нападението си на 7 октомври и взе повече от 200 заложници.

"Израел иска тази буферна зона между Газа и Израел от север на юг, за да попречи на "Хамас" или други екстремисти да проникнат или атакуват Израел", поясни високопоставен служител по сигурността, пожелал анонимност.

Официален представител на ОАЕ не отговори директно на въпрос дали Абу Даби е бил уведомен за буферната зона, но заяви: "ОАЕ ще подкрепят всички бъдещи следвоенни договорености, постигнати от всички заинтересовани страни" за постигане на стабилност и палестинска държава.

Запитан за плановете за буферна зона, Офир Фалк, външнополитически съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, коментира: "Планът е по-подробен от това. Той се основава на тристепенен процес за времето след "Хамас".

Очертавайки позицията на израелското правителство, той уточни, че трите етапа включват унищожаване на "Хамас", демилитаризиране на Газа и дерадикализация на анклава.

Провал на преговорите в Доха за ново примирие в Газа

Провал на преговорите в Доха за ново примирие в Газа

Плаха надежда за спиране на огъня

"Буферна зона може да бъде част от процеса на демилитаризация", допълни Фалк. Арабските държави отхвърлиха като невъзможна целта на Израел да унищожи "Хамас", като отбелязаха, че това е повече от просто една войнствена сила, която може да бъде победена.

В миналото Израел също е обмислял въвеждането на буферна зона в Газа, но източниците посочиха, че сега я представя на арабските държави като част от бъдещите си планове за сигурност за Газа. Израелските войски се изтеглиха от анклава през 2005 г.

Официален представител на САЩ потвърди, че Израел е "предал" идеята за буферна зона, без да уточнява на кого. Длъжностното лице обаче повтори и противопоставянето на Вашингтон на всеки план, който намалява размера на палестинската територия.

Йордания, Египет и други арабски държави изразиха опасения, че Израел иска да изтласка палестинците от Газа, като повтори отнемането на земя, което палестинците претърпяха при създаването на Израел през 1948 г. Израелското правителство отрича подобна цел.

Израелската армия публикува карта, разделяща Газа на "зони за евакуация"

Израелската армия публикува карта, разделяща Газа на "зони за евакуация"

Цивилните бяха помолени да идентифицират районите си на пребиваване

Високопоставен израелски източник по сигурността потвърди, че идеята за буферна зона се "разглежда" и добави: "В момента не е ясно колко дълбоко ще бъде тя и дали може да бъде 1 км или 2 км или стотици метри (навътре в Газа)".

Всяко навлизане в Газа, която е дълга около 40 км и широка между 5 км и 12 км, би ограничила нейните 2,3 милиона души население в още по-малка зона.

Във Вашингтон израелски служител заяви, че израелското министерство на отбраната обмисля "някакъв буфер за сигурност от страната на границата с Газа, така че "Хамас" да не може да трупа военен капацитет близо до границата и да изненада Израел отново".

"Това е мярка за сигурност, а не политическа", уточни служителят, пожелал анонимност. "Ние не възнамеряваме да останем от страната на границата с Газа".

Досега Египет - първата арабска държава, подписала мирно споразумение с Израел, и Катар, който няма официални отношения, но поддържа отворени комуникационни канали със страната, бяха в центъра на посредническите преговори с Израел, които се фокусираха върху размяната на заложници, държани от "Хамас" срещу палестинци в израелските затвори.