Източник, близък до преговорите в Доха, каза пред Би Би Си, че преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа са се провалили.

Боевете се подновиха в петък сутринта, но преговорите продължиха с надеждата за нова пауза в сраженията.

Външният министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани каза, че Доха, заедно със своите партньори, се е ангажирала да продължи усилията за връщане към прекратяване на огъня, съобщи "Ройтерс".

Той призна, че боевете затрудняват този процес.

"Постоянните бомбардировки на Газа усложняват посредническите усилия и изострят хуманитарната катастрофа", обобщи външният министър на Катар.

Преди седмица Израел и Хамас договориха примирие и размяна на заложници срещу палестински заложници. Спирането на огъня продължи до днес

Израелската армия публикува карта, разделяща Газа на "зони за евакуация"

Израелската армия публикува карта, разделяща Газа на "зони за евакуация"

Цивилните бяха помолени да идентифицират районите си на пребиваване

Час преди примирието да приключи, Израел каза, че е прехванал ракета, изстреляна от Газа, а свързаните с Хамас медии съобщиха за експлозии и стрелба в палестинския анклав.

Седемдневната пауза, която започна на 24 ноември и беше удължена два пъти, позволи размяната на десетки заложници, държани в Газа, срещу стотици палестински затворници и улесни навлизането на хуманитарна помощ в анклава.

Газа имаше 2,3 милиона жители, преди Израел да започне бомбардировка и сухопътна инвазия в отговор на трансграничната атака на "Хамас" на 7 октомври, при която въоръжени бойци на групировката убиха 1200 души и са взеха 240 заложници.

Палестинските здравни власти, които ООН счита за достоверни, казват, че повече от 15 000 жители на Газа са потвърдени като убити, а хиляди други са изчезнали, като се предполага че са затрупани под развалините. ООН казва, че до 80% от населението може да е било изгонено от домовете си.

Хуманитарните групи и ООН казват, че малка част от здравните заведения в опустошения анклав все още функционират и те не са в състояние да се справят с нова вълна от жертви.