Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза в четвъртък, че Израел трябва да разшири заявените си цели в продължаващата война в Газа, за да включи връщането на израелците на север, след като бяха евакуирани на фона на продължаващите атаки от подкрепяната от Иран "Хизбула" в Ливан, съобщава Fox News.

Галант каза, че мисията на Израел на северния фронт е ясна, "осигуряване на безопасното завръщане на северните общности по домовете им".

"За да постигнем това, трябва да разширим целите на тази война", каза Галант и добави, че планира да повдигне въпроса пред премиера Бенямин Нетаняху и кабинета.

Галант каза, че разширяването на военните цели на Израел "няма да намали нашия абсолютен ангажимент за разбиване на Хамас и връщане на заложниците".

Израел уби петима палестински бойци, укрити в джамия на Западния бряг

Израел уби петима палестински бойци, укрити в джамия на Западния бряг

При едно от най-мащабните нападения на окупираната територия от месеци

На срещата с висши военни Галант направи преглед на досегашните постижения на Израел в Газа, като целите остават същите - унищожаването на "Хамас" и връщането на израелските заложници.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел е започнал процеса на запитване до страните членки дали искат да наложат санкции на "някои израелски министри".

"Инициирах процедурата, за да попитам държавите членки дали смятат за уместно да включим в нашия списък със санкции някои израелски министри, които отправят неприемливи послания на омраза срещу палестинците и предлагат неща, които явно противоречат на международното право", посочи той преди среща с министрите на външните работи на ЕС в Брюксел.

Борел обаче не назова нито един от израелските министри, които има предвид.