Израел изстреля нова версия на своя шпионски сателит "Офек", съобщава "Ройтерс".

По данни на Министерството на отбраната той ще подобри денонощното наблюдение над региона в момент, когато страната се подготвя за възможна конфронтация с Иран.

Изстрелването, планирано от месеци, беше осъществено под наблюдението на министъра на отбраната Йоав Галант - сигнал, че той остава на поста си въпреки изявлението на премиера Бенямин Нетаняху преди дни, че Галант ще бъде уволнен.

Сателитът "Офек-13", произведен от държавната Израелска аерокосмическа компания, е последният от серията сателити местно производство. Първият от серията беше изведен в орбита през 1988 г.

Израел изстреля шпионски сателит за следене на врагове

Израел изстреля шпионски сателит за следене на врагове

Ще продължим да подсилваме и поддържаме способностите на Израел

Новият сателит беше изстрелян с ракета "Шавит" над Средиземно море в западна посока. Израел обикновено избира тази траектория като предпазна мярка срещу попадане на чувствителни технологии в ръцете на враждебно настроени негови съседи от Близкия изток, в случай че изстрелването се окаже неуспешно.

"Ще продължим да доказваме, че дори небето не е предел за израелската отбранителна индустрия", заяви Галант, който в събота застана открито против спорната съдебна реформа на Нетаняху. На следващия ден премиерът обяви предстоящото уволнение на Галант, с което отприщи нова вълна от антиправителствени протести.

Главният изпълнителен директор на Израелска аерокосмическа компания Боаз Леви посочи, че сателитът "Офек-13" е най-модерният по рода си, с уникални възможности за радиолокационно наблюдение и ще позволи събирането на разузнавателна информация при всякакви метеорологични условия и видимост.

SpaceX ще изведе в орбита израелски шпионски сателит

SpaceX ще изведе в орбита израелски шпионски сателит

EROS-C е съвременен спътник за наблюдение на Земята