Израелското министерство на отбраната закупи 40 000 палатки в подготовката си за евакуацията на град Рафах в южната част на Газа, съобщиха във вторник израелски медии, цитирани от "Ройтерс".

Новината за планираното закупуване на палатките, всяка от които може да подслони 12 души, беше един от първите признаци за конкретна подготовка за евакуация на Рафах, където са се подслонили над 1 милион палестинци.

Военните казват, че четири батальона на "Хамас" остават в Рафах, както и неизвестен брой висши командири на ислямисткото движение. В миналото Израел каза, че батальоните на "Хамас" са от около 1000 бойци всеки.

Изтичането на информацията също така може да е сигнал към САЩ, че Израел се старае да бъде по прозрачен относно подготовка си за евакуацията след месеци, в които Вашингтон се оплакваше, че плановете на Израел за цивилните са твърде потайни и неефективни.

Байдън с ултиматум към Нетаняху: Незабавно примирие в Газа

Байдън с ултиматум към Нетаняху: Незабавно примирие в Газа

Криза в Близкия изток

В допълнение, изтичането може да бъде сериозен опит да се сигнализира на "Хамас", че Израел има намерение да нахлуе в Рафах - ако в близко бъдеще няма сделка за заложници.

Израел и САЩ обсъждат евакуацията на палестинците от Рафах, като се предполага, че ще отнеме от един до четири месеца.

Към днешна дата планът на израелскат армия за евакуиране на цивилни от Рафах включваше преместването им обратно в Хан Юнис, в Муваси на брега близо до Рафах и в централната част на Газа.

Плановете на Израел бяха съсредоточени върху преместването на цивилните от Рафах, докато Вашингтон искаше Израел също така да гарантира, че ще има палатки, храна и медицински полеви центрове, готови да ги поемат в районите, в които са били преместени.

Военните обявиха във вторник сутринта, че военновъздушните сили са убили Хатам ал-Амри, водеща фигура на "Хамас" в централната част на Газа, който също е участвал в изстрелването на ракети срещу Израел.

Израел определи дата за офанзивата в Рафах

Израел определи дата за офанзивата в Рафах

Нетаняху е категоричен, че победата над Хамас изисква влизане в Рафах

Израелската армия не предостави актуална информация за това какво правят палестинците в Хан Юнис, откъдето се изтегли.

На север армията идентифицира едно изстрелване на ракета от Сирия към района на Йонатан в Голанските възвишения и отвърна на огъня, удряйки източника на изстрелването в понеделник вечерта, съобщиха израелските сили във вторник.

Няма данни за ранени или жертви при атаката.

Неотдавнашните изстрелвания идват на фона на повишено напрежение в северната част на Израел.

Иран се зарече да отмъсти за смъртта на старшия командир на силите Кудс на Корпуса на гвардейците на иранската революция (IRGC), Мохамед Реза Захеди, който беше убит при предполагаем израелски въздушен удар в Сирия по-рано през април.

Байдън: Подходът на Нетаняху към войната в Газа е "грешка"

Байдън: Подходът на Нетаняху към войната в Газа е "грешка"

Военната кампания на Израел срещу Газа, е обект на нарастваща международна критика