Израел обяви, че е ликвидирал 16 члена на военното крило на палестинската радикална ислямистка групировка "Хамас" при въздушен удар в Газа, а палестинските екстремисти са изстреляли над 1000 ракети по Израел, докато световната загриженост се засили във връзка с най-ожесточените им военни действия от години, информира "Ройтерс".

Най-малко 53 души са били убити в Газа, включително 15 деца, откакто насилието ескалира в понеделник според здравното министерство на палестинския ексклав. Шестима души са убити в Израел, уточниха медицински служители.

В ООН: Израел и Палестина се насочват към широкомащабна война

В ООН: Израел и Палестина се насочват към широкомащабна война

Цената на войната "в Газа е опустошителна, плаща се от обикновените хора"

Израелската служба за сигурност "Шин Бет" обяви, че бригаден командир за град Газа е сред убитите високопоставени членове на "Хамас".

"Това е само началото. Ще ги ударим така, както никога не са си представяли за възможно", подчерта в изявление израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Скоро след съобщението, нов масиран ракетен обстрел беше извършен по израелския град Ашдод, а израелски медии уточниха, че военните се подготвяли за нови залпове в района на Тел Авив.

"Хамас" потвърди смъртта на бригадния командир и загубата на "други лидери и воини" и отбеляза в изявление: "Хиляди лидери и войници ще последват стъпките им."

По-късно стана ясно, че е бил убит израелски войник, след като палестински екстремисти в Газа са изстреляли противотанкова ракета близо до границата, уточниха от израелнската армия и идентифицираха загиналия войник като 21-годишия Омер Табиб, който беше "убит тази сутрин от противотанкова ракета, изстреляна от терористичната групировка "Хамас" от Газа по Израел". 

Путин зове за деескалация на близкоизточния конфликт, Ердоган иска на Израел да бъде даден урок

Путин зове за деескалация на близкоизточния конфликт, Ердоган иска на Израел да бъде даден урок

Ердоган с много по-твърда позиция за конфликта между Израел и Хамас

Около 850 от ракетите, изстреляни от палестинските радикали, са били прихванати или паднали в Израел, докато при около 200 ракети е имало проблем при изстрелването и са се приземили в Ивицата Газа според израелските военни.

Палестински източник подчерта, че усилията за примирие на Египет, Катар и ООН не са постигнали напредък за прекратяване на насилието, което се разрази тази седмица след напрежение по време на мюсюлманския постен месец Рамазан и сблъсъци в Източен Йерусалим.

Офанзивата е най-мащабната между Израел и "Хамас" след войната през 2014 г. в управлявания от "Хамас" ексклав и нарастват опасенията, че ситуацията може да излезе извън контрол.

В Газа многоетажна жилищна сграда се срути, след като Израел е предупредил предварително нейните обитатели да се евакуират, а друга беше силно повредена при въздушните удари.

От Газа са изстреляни над 300 ракети срещу Израел, ответен огън от израелските военни

От Газа са изстреляни над 300 ракети срещу Израел, ответен огън от израелските военни

Броят на жертвите расте...

Други въздушни удари са ударили, както израелските военни казаха, места за изстрелване на ракети, офиси на "Хамас" и домовете на лидери на "Хамас". Израелските власти заявиха, че най-малко 41 палестински бойци са били убити при военните действия в Газа до момента.

"Израел полудя", каза мъж на улица в Газа, където хората избягаха от домовете си, след като експлозии разтърсиха сгради.

Шестнадесет души бяха убити при израелски въздушни удари в Газа в сряда, съобщи министерството на здравеопазването в Газа. Очевидци и здравни служители в Газа съобщиха, че израелски въздушен удар е убил трима души, включително жена, в кола.

Две убити израелки от ракети от Газа, Израел увеличава мощта и честотата на ударите

Две убити израелки от ракети от Газа, Израел увеличава мощта и честотата на ударите

Хамас щели да понесат такива удари, каквито не са очаквали