Руският президент Владимир Путин призова за деескалация на конфликта между палестинската ислямистка групировка "Хамас" и Израел по време на телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който е настоял светът да даде "строг" урок на Израел, съобщава "Франс прес".

Както уточни пресслужбата на Кремъл, Путин и Ердоган са изразили сериозна загриженост от продължаващите сблъсъци и увеличаването на броя на загиналите и ранените, като се добавя, че Путин "е призовал страните да деескалират напрежението и да разрешат мирно възникващите въпроси".

В ООН: Израел и Палестина се насочват към широкомащабна война

В ООН: Израел и Палестина се насочват към широкомащабна война

Цената на войната "в Газа е опустошителна, плаща се от обикновените хора"

От понеделник израелската армия нанесе стотици въздушни удари в Ивицата Газа, откъдето "Хамас" и други екстремисти изстреляха залпове от ракети по израелски градове.

Най-голямото насилие от седем години отне 50 човешки живота от избухването му миналия петък.

Двамата държавни глави са призовали и двете страни към деескалация на конфликта. Путин поддържа добри отношения с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с палестинските лидери.

Блинкън е притеснен за палестинците и Израел

Блинкън е притеснен за палестинците и Израел

Иска свобода, сигурност, просперитет и демокрация за всички

Ердоган обаче е изразил много по-твърда позиция, като е подчертал, че е необходимо международната общност да даде строг и възпиращ урок на Израел. Той е осъдил "наглото нападение срещу джамията "Ал-Акса" (в Йерусалим) и палестинците", каза Анкара.

Пламенен защитник на палестинската кауза, турският държавен глава е подчертал също необходимостта да се работи върху идеята за разполагане на международни сили за защита в района, които да пазят палестинското население.

За днес е насрочено извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, който в понеделник не успя да постигне съгласие по обща декларация.

От Газа са изстреляни над 300 ракети срещу Израел, ответен огън от израелските военни

От Газа са изстреляни над 300 ракети срещу Израел, ответен огън от израелските военни

Броят на жертвите расте...