Израелските сили навлязоха по-дълбоко в лагера Джабалия в северната част на Газа във вторник, опустошавайки жилищни квартали с танкови и въздушни бомбардировки, предава "Ройтерс".

Едновременните израелски атаки срещу северните и южните краища на ивицата Газа този месец предизвикаха ново изселване на стотици хиляди хора, напускащи домовете си.

В Джабалия, обширен бежански лагер, построен за разселени цивилни преди 75 години, израелската армия използва булдозери, за да разчисти магазини и имущество в близост до местния пазар, казаха свидетели.

На юг въздушни удари убиха три деца в къща в Хан Юнис и най-малко петима души, включително три деца, в дом в Рафах.

Израел каза, че се е върнал в лагера, където твърдеше, че е разбил "Хамас" преди месеци, за да попречи на групировката, която контролира Газа, да възстанови военните си операции там.

Здравните власти и Гражданската служба за извънредни ситуации в Газа съобщиха, че десетки тела са останали заклещени под развалините на къщи и по пътищата в Джабалия, но спасителните екипи не са успели да стигнат до тях.

"Израел срутва лагера върху главите на хората, бомбардировките никога не спират и светът призовава повече храна да влезе в Газа. Искаме да спасим животи, а не допълнителна храна", каза Абу Ел-Насър, жител на Джабалия, който избяга в близкия град Газа.

Повече от 35 000 палестинци са били убити във войната , която вече е в осмия си месец, според министерството на здравеопазването в Газа. Най-малко 10 000 други са изчезнали и се смята, че са блокирани под разрушени сгради, се казва в съобщението.

 810 000 души са избягали от Рафах за две седмици

810 000 души са избягали от Рафах за две седмици

На фона на съобщения за продължаващи израелски военни операции

Израел се стреми да изкорени "Хамас", след като бойци от групировката нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1200 и вземайки повече от 250 заложници, според израелските данни.

Войната опустоши пренаселения крайбрежен анклав, разрушавайки къщи, училища и болници и създавайки тежка хуманитарна криза.

В обобщение на военната си дейност през изминалия ден израелските отбранителни сили заявиха, че са разрушили "около 70 терористични цели" в цялата Ивица Газа, включително военни комплекси, места за съхранение на оръжия и складове, ракетни установки и наблюдателни постове.

Жители и медицински служители казаха, че израелски танкове обсаждат болница Ал-Ауда в Джабалия за трети ден и са открили огън срещу болница Камал Адуан в близкия град Бейт Лахия, казаха медици.

На изток от Хан Юнис жителите казаха, че бягат от град Хузаа, след като израелските войски започнаха ограничено нахлуване в източния край на територията, преминавайки с булдозер граничната ограда.

Израел продължава операциите си в Рафах в южния край на Газа, където повече от половината от 2,3-милионното население на територията е потърсило убежище, след като е било разселено от райони по на север.

Израел обеща да продължи с нападението на Рафах, за да изкорени четирите останали батальона от бойци на Хамас, които се крият там.

Израелската армия нахлува в Дженин на Западния бряг

Израелската армия нахлува в Дженин на Западния бряг

Армията каза, че това е операция срещу екстремисти и че няколко палестински въоръжени мъже са били застреляни