Военният министър на Израел Авигдор Либерман обяви, че Тел Авив не бил "щастлив" относно доставките на С-300 на Сирия, но не може да се откаже от военните си операции в опустошената от война страна, съобщават израелските медии.

По-рано руският военен министър Сергей Шойгу обяви, че Москва е доставила 49 единици от противоракетната система С-300 в Сирия, за да подобри сигурността на руските военнослужещи в страната.

Русия е предала на Сирия С-300

Русия е предала на Сирия С-300

Кремъл гради единна ПВО отбрана в Сирия

"Не мога да кажа, че сме доволни от разполагането на С-300. Въпреки това обаче това е тема, в която нямаме изход. Няма начин да не вземаме решения", коментира Либерман.

Израелският военен министър освен това е изтъкнал, че е важно Русия и Израел да възстановят нормалните отношения, въпреки техните разногласия относно свалянето на руския разузнавателен самолет Ил-20.

"Смятам, че най-важното нещо за нас днес е... да възстановим работните отношения към нормалното. Днес това е най-важната задача - да се върнем към нормална работа, координация, да използваме по-активно "горещата линия", за да предотвратяваме конфликтни ситуации. Трябва да работим", посочи още израелският военен министър.

Русия публикува видео на пристигането на С-300 в Сирия

Русия публикува видео на пристигането на С-300 в Сирия

Кадрите бяха излъчени по телевизионния канал "Звезда"

Либерман още веднъж е потвърдил, че Израел обвинява Сирия за катастрофата на Ил-20, като по този начин отхвърля версията на Москва, че израелски изтребители Ф-16 са използвали руския самолет като щит срещу сирийската противовъздушна отбрана.

"Повтарям, цялата отговорност носи армията на Асад... През изминалите две години Израел извърши повече от 200 удара срещу ирански съоръжения и позиции на "Хизбула" в Сирия. 200 пъти, а нито един руски войник не получи нито една драскотина. Изведнъж тук се подозира, че има такава "организация". Това е нелогично. Освен това трябва да разберете, че скоростта на Ф-16 е два и половина пъти по-висока от скоростта на Ил-20... и в момента, когато сирийската противовъздушна отбрана откри огън, израелските самолети вече бяха в нашето въздушно пространство", увери Либерман.

Той разясни, че руската страна не е приела "факта, който им предоставихме" и настоява на своята версия.

"Ние сме ангажирани в много цивилизован и адекватен диалог, въпреки сериозността на ситуацията, въпреки трагичния инцидент. Искам да подчертая, че в изявлението на президента на Русия това беше точно начина, по който беше определен - верига от трагични събития, следователно е необходимо да се третира и разбира по този начин, че както за Израел, така и за Русия това е много по-препоръчително... да имаме положителен диалог, да работим заедно, вместо да се занимаваме с публични конфликти", добави израелският военен министър.