Израел няма да узаконява нови селища в окупирания Западен бряг през следващите месеци, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.

Решението идва след задкулисни разговори за предотвратяване на планирано гласуване в Съвета за сигурност на ООН по спорния въпрос.

На 12 февруари религиозно-националистическата коалиция на Нетаняху даде разрешение със задна дата за узаконяването на девет селища на еврейски заселници, построени без одобрението на правителството. С това тя предизвика гнева на палестинците, които искат Западния бряг за своя бъдеща държава.

Този ход беше осъден и от западните сили и арабските партньори на Израел, които смятат всички селища за незаконни.

Убити палестинци при сблъсъци с израелски военни на Западния бряг

Убити палестинци при сблъсъци с израелски военни на Западния бряг

Израел твърди, че е преследвала заподозрени в тероризъм

Обединените арабски емирства обаче заявиха на Съвета за сигурност на ООН, че няма да бъде гласувана проекторезолюция срещу заселниците. Позовавайки се на "положителни разговори между партньорите", ОАЕ посочиха, че вместо това Съветът ще излезе с единодушно изявление.

Гласуването в Съвета за сигурност можеше да изпита желанието на Вашингтон да наложи вето от името на Израел, след като публично предупреди своя съюзник от Близкия изток да не узаконява нови селища.

Израел информира Съединените щати, че през следващите месеци няма да узаконява нови селища извън вече одобрените девет, посочват от кабинета на Нетаняху.

САЩ признаха израелските селища на Западния бряг за законни

САЩ признаха израелските селища на Западния бряг за законни

Статутът на Западния бряг да се реши с преговори…