САЩ вече няма да разглеждат израелските селища на Западния бряг на река Йордан като нарушение на международното право, предаде Би Би Си.

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че въпросът за статута на Западния бряг трябва да бъде решен чрез преговори между Израел и палестинците.

Решението влиза в противоречие с позицията, приета от администрацията на президента Барак Обама.

Израелската страна приветства промяната в американската позиция.

"Днес Съединените щати взеха важно политическо решение, което поправя една историческа грешка. Администрацията на Тръмп ясно отхвърли неверните твърдения, че израелските селища в Юдея и Самария са незаконни според международното право." - се казва в изявление, разпространено от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху.

Изявлението на Помпео беше приветствано и от лидера на партията "Кахол Лаван" ("Синьо и бяло") - Бени Ганц, който получи мандат за съставяне на правителство.

"Аплодирам американското правителство за това важно изявление, което отново показа категорична позиция по отношение на Израел и подкрепа за сигурността и бъдещето на Близкия Изток като цяло", коментира Ганц.

"Съдбата на селищата и жителите на Юдея и Самария трябва да се реши със споразумения, съответстващи на изискванията за сигурност и водещи към мир." - допълни той.

Финалните резултати в Израел дават още едно място на Нетаняху

Финалните резултати в Израел дават още едно място на Нетаняху

Финалните резултати от вота на 17 септември дават 32 места на "Ликуд"