Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман се зарече да "отговори жестоко" на всякакви опити на сирийската армия да влезе в демилитаризираната зона в Голанските възвишения, окупирани от Израел от 1967 г. насам, съобщават израелските медии.

"От наша страна ще се придържаме към споразумението от 1974 г., а също така ще настояваме да бъде спазвана всяка буква от това споразумение, като всяко нарушение ще срещне жесток отговор от Държавата Израел", изтъкна израелският военен министър пред Кнесета (парламента).

Израел предупреди Сирия да не трупа сили по границата

Израел предупреди Сирия да не трупа сили по границата

Иначе може да атакува сирийските сили

Изявлението на израелския военен министър идва след инцидент преди два дни, когато израелска военна авиация удари позиции на сирийската армия в Голанските възвишения, след като снаряд падна между контролираните от Израел и контролираните от сирийското правителство територии в Голанските възвишения.

Тел Авив твърди, че има право да открие огън по всяка военна цел на територията на Сирия, която според него нарушава споразумението от 1974 г.

Горепосоченото споразумение е примирие под егидата от ООН, което забранява струпването на военни сили от двете страни на демаркационната линия. Споразумението за разделянето на силите между Израел и Сирия беше подписано през 1974 г., с което официално приключи арабско-израелската война от 1973 г.