Израелският премиер Ехуд Олмерт изключи възобновяване на преговорите за създаване на палестинска държава с президента Махмуд Абас и призова международната общност да постави в изолация новото му правителство с Хамас, предаде Ройтерс.

Това е първото палестинско правителство, в което заедно участват враждуващите фракции Хамас и Фатах, на президента Абас.

Пред министрите в израелското правителство Олмерт заяви, че контактите им с Абас ще бъдат ограничени основно до въпроси, касаещи качеството на живот на палестинското население, живеещо в територии под израелско управление.

По думите му новото правителство - така, както беше заявено и представено, ограничава възможностите на Израел да води диалог с Абас и стеснява кръга от въпроси, които биха могли да обсъждат.

Платформата на новото правителство, което вчера положи клетва, включва много проблематични компоненти, които не може да бъдат приети от Израел и международната общност, заяви Олмерт.

В платформата се говори за правото за съпротива във всичките й форми срещу Израел. Изолацията, в която Тел Авив ще постави правителството, ще важи за всички министри, за разлика от позициите на Великобритания и други европейски страни, които дадоха знак, че ще поддържат контакти с министрите, които не са от Хамас.

Според Тел Авив, въпреки че споразумението дава възможност на Абас да води преговори, Хамас има право на вето.

Очакваме, че международната общност няма да се подведе от създаването на коалиционно правителство, котегоричен е израелският премиер.

По-късно израелският кабинет одобри с 19 на 2 гласа призива на премиера Ехуд Олмерт за бойкот на палестинското правителство.

Междувременно стана ясно, че позицията на Вашингтон е да изолира палестинското правителство, но, изненадващо, да позволи контакти в зависимост от всеки отделен случай с министри, които не са членове на групировката Хамас. Информацията дойде от американското консулство в Ерусалим.

Говорителят на консулството Микаела Швитцер-Блум каза, че САЩ ще продължат линията на изолиране на лица от чужди терористични организации.

В същото време обаче „що се касае до индивиди, които не са членове на чужди терористични организации, ние няма да преустановим контактите с отделни палестинци само въз основа на участието им в коалиционното правителство," поясни Блум, но добави, че Вашингтон си запазва правото да взема отдели решения в зависимост от преценката за дадена ситуация.

ЕС иска да работи с новото коалиционно правителство на Хамас и Фатах, но палестинците трябва първо да приемат исканията на така наречения "Близкоизточен квартет", съобщава АП, позовавайки се на изявление на германските власти, които в момента председателстват ЕС.

"Близкоизточният квартет", в чийто състав влизат ЕС, САЩ, ООН и Русия приканват палестинското правителство да признае Израел, да се откаже от насилието и да изпълнява постигнатите до този момент споразумения между Израел и Палестинската автономия. Когато тези условия бъдат изпълнени, международната общност ще размрази предоставянето на финансова помощ.

В същото време САЩ ще продължат забраната за помощи за палестинците, минаващи директно през правителствените служби. Забраната бе наложена, след като правителството на Хамас, съставено след изборите миналата година, не изпълни условията да се откаже от насилието и да признае Израел.