Израелската армия обяви временни "тактически паузи" в Газа за предоставяне на хуманитарна помощ на цивилното население. Нито докладът, нито други медийни източници посочват времето или мястото на тези паузи, пише руската служба на "Би Би Си".

В сряда кореспондентът на "Би Би Си" в Газа Рушди Абу Алуф съобщи, че израелската армия е обявила първата четиричасова хуманитарна пауза в три централни квартала на град Газа.

Боевете в град Газа наистина се засилват, а в района на болницата "Ал-Кудс" има много сериозна битка, танкове се придвижват близо до болницата.

Повечето от сградите в района са били на прицел от израелската армия, откакто Израел предприе ответни удари в отговор на атаката на Хамас на 7 октомври.

Районът беше подложен на интензивна въздушна бомбардировка в продължение на няколко дни. Сега тя се обстрелва от морето и от наземни артилерийски батареи.

Повече от половината болници в ивицата Газа - 18 от 35 - са спрели да работят, съобщи палестинското здравно министерство в Рамала въз основа на данни от територията, контролирана от Хамас.

В доклада се казва, че 71% от всички заведения за здравна помощ са затворени поради повреда или липса на гориво, а останалите болници са с ограничен капацитет и постепенно затварят отделенията си.

Медицинският комплекс "Ал-Шифа", най-големият в Газа, затвори шест операционни зали "поради недостиг на материали, включително гориво".

Макрон: Спешно е необходима хуманитарна пауза в Газа

Макрон: Спешно е необходима хуманитарна пауза в Газа

В конференцията в Париж участват представители на около 80 държави, както и ръководители на международни организации