Френският президент Еманюел Макрон, откривайки хуманитарна конференция за ситуацията в Газа, каза, че хуманитарната пауза в ивицата трябва да бъде обявена възможно най-скоро. Освен това е необходимо да се работи за обявяването на прекратяване на огъня.

"Цивилните трябва да бъдат защитени. Това е необходимо и не се обсъжда", каза Макрон.

По-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че няма да има прекратяване на огъня без освобождаването на израелските заложници.

В конференцията в Париж участват представители на около 80 държави, както и ръководители на международни организации. В конференцията ще участват представители на Египет, Йордания и страните от Персийския залив, както и страните от ЕС и Г-20 (без Русия). НПО, работещи в Газа, като Лекари без граници, също са поканени в Париж.

На конференцията няма да има израелски представители. Френският президент Еманюел Макрон разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху във вторник и възнамерява да го направи отново след срещата в Париж, за да го информира за развитието, предаде АФП.

Прекратяването на огъня не е същото като хуманитарна пауза. Хуманитарните паузи продължават кратко и обикновено се прилагат единствено за хуманитарни цели, докато прекратяването на огъня се очаква да продължи по-дълго.

САЩ искат единно палестинско правителство в Газа и на Западния бряг

САЩ искат единно палестинско правителство в Газа и на Западния бряг

Задълбочават се различията между Израел и основния му съюзник - Вашингтон