Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова за обединено и ръководено от Палестина правителство за Газа и Западния бряг след края на войната, като стъпка към палестинска държавност, съобщава "Асошиейтед прес".

Това виждане задълбочава различията между САЩ и съюзника им Израел относно това как трябва да изглежда бъдещето на палестинските територии, след като израелската военна кампания срещу "Хамас" приключи.

Визията на Блинкън за това, което според американците трябва да последва за Газа, служи и като възпиращ фактор за следвоенните сценарии, предлагани от служители на крайнодясното правителство на Израел и неговите привърженици. Изглежда, че изявлението на премиера Бенямин Нетаняху от понеделник, че израелската армия вероятно ще запази контрола над сигурността в Газа "за неопределен период", е засилило опасенията на САЩ.

Нетаняху готов да управлява и Газа - неясно бъдеще за палестинския анклав
Обновена

Нетаняху готов да управлява и Газа - неясно бъдеще за палестинския анклав

Палестинският президент не иска "да влезе в Газа с израелски танк"

Всеки план за следвоенното управление на Газа "трябва да включва ръководено от палестинците правителство и Газа и Западният бряг заедно да бъдат обединени под палестинска власт", настоя Блинкън в Япония.

Той и първите дипломати на останалите страни от Г-7 се събраха в Токио за среща, чийто основен акцент беше нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и облекчаването на страданията на 2,3 милиона палестици, хванати в капан в Газа от продължаващата вече месец израелска офанзива и блокада на анклава.

Блинкън потвърди позицията на правителството на Байдън срещу всякакво трайно връщане на прекия израелски контрол над Газа, както и срещу предложение - лансирано в политически доклад на израелското министерство на разузнаването - за изтласкване на палестинските жители на Газа към съседен Египет.

Бяхме пределно ясни относно повторната окупация, точно както бяхме пределно ясни, че сме против всякакво разселване на палестинското население, изтъкна Блинкън. "Както сме казвали и преди, по отношение на Газа и Западния бряг, а в крайна сметка и на палестинската държава, трябва да бъде съставено правителство на палестинското единство".

Коментарът на държавния секретар ясно очерта въпросите, по които правителството на Нетаняху и най-важният му съюзник имат различия относно начина, по който Израел води войната, и следвоенните отношения с палестинците.

Блинкън уверява Нетаняху, че САЩ завинаги ще защитава Израел

Блинкън уверява Нетаняху, че САЩ завинаги ще защитава Израел

Но са необходими и повече действия за защита на палестинските цивилни

САЩ и Израел са обединени около мнението, че групировката "Хамас" не може повече да управлява Газа. В нито едно от предложенията си за следвоенното устройство на Газа обаче израелските официални представители не са споменавали сформирането на независимо палестинско управление като надеждна възможност.

Понастоящем Палестинската автономия администрира полуавтономните райони на окупирания от Израел Западен бряг. Макар да е международно признат, палестинският президент Махмуд Абас е крайно непопулярна личност сред палестинците на Западния бряг. Нетаняху дълго време определяше Абас и Палестинската автономия като прекалено некомпетентни, за да бъдат надежден партньор на Израел в усилията за постигане на мир.

Член на израелския военен кабинет вчера призна, че Израел все още няма визия за ивицата Газа след края на войната срещу "Хамас". Той посочи, че планът за битка е безсрочен и ще включва дългосрочно израелско присъствие за сигурност в обсадената територия.

Израел склонен на хуманитарни паузи в боевете в Газа

Израел склонен на хуманитарни паузи в боевете в Газа

Нетаняху обаче изключва цялостно прекратяване на огъня

Думите на Бени Ганц добавиха нова несигурност към израелската кампания в Газа, която стана обект на нарастващо международно внимание поради големия брой цивилни жертви и мащабните разрушения. Г-7, която включва много от най-близките съюзници на Израел, призова Израел да направи повече за подобряване на тежката хуманитарна ситуация в Газа.

Възникващите различия между САЩ и Израел вече включват и американския народ, който настоява за ​​хуманитарни паузи в сраженията, за да се даде възможност за по-голяма доставка на помощи за блокираните жители на Газа. Израел обаче обвързва всяко прекратяване на огъня с освобождаването от страна на "Хамас" на над 240 души, за които се смята, че са държани като заложници.

Вчера Блинкън заяви, че "сега е моментът да започнем разговора за бъдещето" на Газа.

"Набелязването на по-дългосрочните цели и пътя към тях ще помогне да оформим своя подход за справяне с непосредствените нужди", посочи той.