Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън увери Израел в непрекъснатата подкрепа на Вашингтон по време на посещението му в страната от Близкия изток, съобщава СиЕнЕн.

"Докато Съединените щати съществуват, Израел никога няма да остане сам", каза Блинкън на пресконференция след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Все пак Блинкън подчерта, че са необходими повече действия за "защита на палестинските цивилни" на фона на конфликта Израел-Хамас и подчерта необходимостта от "съществено и незабавно увеличаване на устойчивата хуманитарна помощ" за Газа.

Блинкън в петък излезе със силно послание след ден на срещи с израелски лидери в Тел Авив, заявявайки, че "трябва да направим повече, за да защитим палестинските цивилни".

В някои от най-натрапчивите си коментари до момента висшият американски дипломат каза, че "цивилните не трябва да понасят последствията от нехуманността и бруталността (на Хамас)." Блинкън продължи да предлага подкрепа за "правото" и "задължението" на Израел да се защитава след бруталните атаки на Хамас от 7 октомври.

"Днес видяхме допълнителни изображения, допълнителни кадри, събрани от израелското правителство от видеокамери, някои от терористите, други и общности, които бяха атакувани", каза Блинкън, след като прегледа графични кадри, показани преди това на журналисти. "Остава почти извън човешкия капацитет за разбиране."

При четвъртото си посещение в страната след атаката през октомври Блинкън се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху, президента Исак Херцог и военния кабинет на страната. Въпреки че защити правото на Израел да отговори на бруталната атака на Хамас, той отправи послание, което предполага, че подкрепата на администрацията на Байдън за подхода на Израел не е безгранична.

На срещите си Блинкън обсъди необходимостта от продължаване на хуманитарната помощ за достигане до Газа и усилията за освобождаване на заложници от Хамас. "Вярваме, че всяко от тези усилия ще бъде улеснено от хуманитарни паузи", каза Блинкън.

Въпреки това Нетаняху публично отхвърли идеята за пауза в боевете без първо освобождаване на заложници.

Говорейки заедно с Херцог по-рано в петък, Блинкън повтори, че начинът, по който Израел провежда своите операции, има значение.

Херцог се опита да подчертае, че Израел спазва международното хуманитарно право. Той показа на Блинкън листовка - 1,2 милиона от които според него са били изпратени до гражданите на Газа, предупреждавайки ги да напуснат преди военни операции - и каза, че Израел е "извършил шест милиона текстови съобщения и четири милиона телефонни обаждания до гражданите на Газа според правилата на международното право, за което предупредихме гражданите предварително.

Тъй като протестиращите можеха да бъдат чути извън срещата, които настояваха за освобождаването на заложниците, висшият американски дипломат каза, че те "са решени да направят всичко възможно, за да ги върнат безопасно, да ги върнат обратно, за да бъдат със семействата и близките си".

"Сърцето ни е с тях. Ние го разбираме. Искаме незабавното им освобождаване", каза Херцог.

Насаме служители от правителството на САЩ предупредиха израелските си колеги за въздействието на опустошенията в Газа - и значението на допускането на хуманитарна помощ - върху способността им да преследват стратегическите си цели, докато международното осъждане става все по-широко и по-шумно.

И в своите публични забележки в петък Блинкън повтори, че САЩ са "ясни, че докато Израел провежда кампанията си за победа над Хамас, има значение как го прави - има значение, защото това е правилното и законно нещо. Има значение, защото неуспехът да се направи това играе в ръцете на Хамас и други терористични групи."

"Няма да има партньори за мир, ако са погълнати от хуманитарна катастрофа и отчуждени от всяко възприемано безразличие към тежкото им положение", каза той.

Първият американски дипломат каза пред репортери, че е "разговарял с израелските лидери за осезаеми стъпки, които могат да бъдат предприети за увеличаване на устойчивата доставка на храна, вода, лекарства, гориво и други основни нужди, като същевременно се въведат мерки за предотвратяване на отклоняването от Хамас и други терористични групи ."

Американски и израелски служители са "идентифицирали механизми, които да позволят горивото да достигне до болници и други нужди", каза той, но не е ясно кога механизмите могат да бъдат пуснати в действие.

Източник каза, че военновременният кабинет на Израел не е бил много възприемчив предвид трудностите да се гарантира, че горивото е за хуманитарни цели. Израелски официални лица многократно са казвали, че вярват, че Хамас ще открадне горивото.

"Израел изрази подходяща загриженост, загриженост, която ние споделяме" относно източването на гориво от Хамас, каза Блинкън на пресконференцията, добавяйки, че "цинизмът на групата няма граници".

Висшият американски дипломат притисна Израел да приеме хуманитарни паузи, като го нарече "важна област на дискусия днес с израелските лидери - как, кога и къде те могат да бъдат приложени, каква работа трябва да се извърши и какви разбирания трябва да бъдат постигнати".

"Редица легитимни въпроси бяха повдигнати в нашите дискусии днес, включително как да се използва всеки период на пауза, за да се увеличи максимално пълната хуманитарна помощ, как да се свърже пауза с освобождаването на заложници, как да се гарантира, че Хамас няма да използва тези паузи или договорености в своя полза", каза той.

"Това са проблеми, с които трябва да се заемем спешно и вярваме, че могат да бъдат решени", добави той. Блинкън каза, че е инструктирал посланик Дейвид Сатърфийлд да продължи тези дискусии.

Антъни Блинкън пристигна в Израел, за да се срещне с Нетаняху

Антъни Блинкън пристигна в Израел, за да се срещне с Нетаняху

Той ще прекара около час с израелския лидер, след което ще се срещне с членове на "военния кабинет"