Израел обмисля "кратки тактически паузи" в боевете, за да улесни изпращането на помощ или извеждането на заложници от ивицата Газа. Това заяви премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от "Ройтерс".

Той обаче отново отхвърли призивите за прекратяване на огъня въпреки международния натиск.

След като обсади гъсто населения град Газа в северната част на анклава, където е базирана ислямистката групировка "Хамас", израелската армия обяви, че е превзела военна база и е готова да атакува бойци, укриващи се в лабиринт от подземни тунели.

Израел бомбардира анклава след нападението на "Хамас" преди месец, когато бойците на палестинската групоровка убиха 1400 души и взеха 240 души за заложници.

По данни на здравните власти в Газа при израелското нападение са загинали над 10 000 палестинци, включително около 4100 деца.

И Израел, и "Хамас" отхвърлиха призивите за прекратяване на сраженията. Израел настоява първо да бъдат освободени заложниците, докато "Хамас" отказва да ги освободи или да спре да се бие, докато Газа е подложена на атаки.

Нетаняху готов да управлява и Газа - неясно бъдеще за палестинския анклав
Обновена

Нетаняху готов да управлява и Газа - неясно бъдеще за палестинския анклав

Палестинският президент не иска "да влезе в Газа с израелски танк"

Нетаняху заяви, че общото прекратяване на огъня ще попречи на военните усилия на страната му, но спирането на боевете по хуманитарни причини - идея, подкрепяна от основния съюзник на Израел - Съединените щати, ще продължи да се разглежда в заивисимост от обстоятелствата.

"Що се отнася до кратките тактически паузи - час тук, час там - правели сме ги и преди. Предполагам, че ще проверим обстоятелствата, за да дадем възможност за внасяне на хуманитарни стоки или за извеждане на нашите заложници", посочи израелският премиер.

Той обаче не смята, че ще има цялостно прекратяване на огъня.

Президентът на САЩ Джо Байдън обсъди подобни паузи и възможни освобождавания на заложници в телефонен разговор с Нетаняху вчера. Той повтори подкрепата си за Израел, но същевременно подчерта, че страната трябва да защитава цивилните.

Израел пак отваря коридор за евакуация от Газа на юг

Израел пак отваря коридор за евакуация от Газа на юг

Прозорецът ще бъде отворен между 10.00 ч. и 14.00 ч. днес

Подобно на Израел, САЩ се опасяват, че "Хамас" ще се възползва от пълното прекратяване на огъня, за да прегрупира силите си.

Нетаняху заяви че когато конфликтът приключи, той смята, че "Израел ще носи отговорност за цялостната сигурност (в Газа) за неопределен период от време, защото видяхме какво се случва, когато не носим тази отговорност".

Призовавайки за спешно прекратяване на огъня, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш вчера предупреди, че Газа се превръща в "гробище за деца".

"Наземните операции на израелските отбранителни сили и продължаващите бомбардировки убиват цивилни, поразяват болници, бежански лагери, джамии, църкви и съоръжения на ООН - включително убежища. Никой не е в безопасност", изтъкна Гутериш.

"В същото време "Хамас" и други бойци използват цивилни като живи щитове и продължават да изстрелват безразборно ракети към Израел", допълни той.

Международни организации алармираха, че болниците не могат да се справят с ранените, храната и чистата вода са на изчерпване, а доставките на помощ са недостатъчни.

"Нуждаем се от незабавно хуманитарно прекратяване на огъня. Минаха 30 дни. Стига толкова. Това трябва да спре веднага", се посочва в изявление на ръководителите на няколко агенции на ООН.

"Хамас": Повече от 60 заложници изчезнаха след израелските атаки в Газа

"Хамас": Повече от 60 заложници изчезнаха след израелските атаки в Газа

Около 50 пленници, държани от групировката, са били убити при ударите