Израелският премиер Бенямин Нетаняху смята, че Израел може да поеме отговорността за управлението на ивицата Газа за известно време.

"Мисля, че Израел ще носи цялостната отговорност за сигурността в ивицата Газа за неопределен период от време, защото видяхме какво се случва, когато не е на наша страна", каза Бенямин Нетаняху в интервю за телевизия ABC.

В същото време, в отговор на въпроса кой трябва да управлява анклава, Нетаняху подчерта: "Тези, които няма да продължат пътя на Хамас, и със сигурност не го следват".

В същото време, както Times of Israel съобщи по-рано, позовавайки се на палестински официални лица, ръководителят на Палестинската национална администрация Махмуд Абас би бил готов да обмисли връщане на власт в Ивицата Газа само ако това бъде договорено като част от по-широка мирна инициатива с Израел.

Според източника Абас е изразил тази позиция по време на разговор с представители на американската администрация.

Отбелязва се, че палестинският лидер е заявил, че не възнамерява да се връща в Газа "на израелски танк".

Абас каза, че вместо това търси публично изявление от Израел за намерението му да "разреши създаването на независима палестинска държава на Западния бряг и Газа". И именно при тези условия Абас ще бъде готов да поеме контрола както върху Западния бряг, така и върху ивицата Газа.

Блинкън уверява Нетаняху, че САЩ завинаги ще защитава Израел

Блинкън уверява Нетаняху, че САЩ завинаги ще защитава Израел

Но са необходими и повече действия за защита на палестинските цивилни

Краткото изявление на Бенямин Нетаняху, че Израел ще бъде "отговорен за сигурността" на Газа, беше първият му публичен коментар от началото на войната относно дългосрочните планове на израелското правителство в това отношение, коментира дипломатическият наблюдател на Би Би Си Пол Адамс.

Ходът на Нетаняху идва в момент, когато нарастват въпросите какво ще се случи, след като Израел постигне заявената си цел да изкорени Хамас от Ивицата Газа (ако изобщо успее).

Израелският журналист Амир Тибон пише в Haaretz, яростно критичен вестник срещу правителството на Нетаняху, че американските служители са загрижени, че Израел няма стратегия за прекратяване на войната.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен попита израелските министри за това по време на неотдавнашното си посещение, пише Тибон, но остана с впечатлението, че "на практика не е имало обсъждане на въпроса".

Изглежда ясно, че израелската армия отново ще поеме контрола над ивицата Газа - поне в краткосрочен план. Това ще се случи 18 години след като тя си тръгна  оттам.

Но като цяло Израел всъщност не иска постоянно присъствие на място, което повечето хора смятат само за източник на проблеми (единствените изключения са някои крайнодесни политици в правителството на Нетаняху, които се застъпват за връщането на еврейските заселници в Газа).

Все още е напълно неясно кой ще управлява Газа в дългосрочен план: палестинската власт, ООН или арабските мироопазващи сили.

Израел склонен на хуманитарни паузи в боевете в Газа

Израел склонен на хуманитарни паузи в боевете в Газа

Нетаняху обаче изключва цялостно прекратяване на огъня