Въоръженото крило на палестинската въоръжена фракция "Хамас" заяви в събота, че повече от 60 заложници са изчезнали поради израелските въздушни удари срещу Газа, съобщава "Ройтерс".

В края на миналия месец Хамас каза, че около 50 пленници, държани от групировката, са били убити при израелски удари срещу Газа.

Абу Убайда, говорителят на бригадите Из ел-Дийн ал-Касам, каза в телеграмата на "Хамас", че 23 тела на 60-те изчезнали израелски заложници са намерени под развалините.

"Изглежда, че никога няма да можем да ги достигнем поради продължаващата брутална агресия на окупацията срещу Газа", каза той.

"Ройтерс" не можа веднага да провери изявлението. Израелската армия отказа коментар.

Съединените щати използват дронове за наблюдение над Газа в търсене на заложници, взети от "Хамас", когато палестинската въоръжена група нападна Израел на 7 октомври, казаха двама американски служители в четвъртък.

"Хамас" спря евакуацията от Газа на лица с двойно гражданство

"Хамас" спря евакуацията от Газа на лица с двойно гражданство

След като Израел не евакуира ранени палестинци в Египет

"Хамас", въоръжена ислямистка групировка, която управлява Газа, е освободила досега четирима цивилни сред 239-та, за които се смята, че са задържани.

Късно в събота беше съобщено, че правителството на "Хамас" в Ивицата Газа е спряло евакуацията на притежателите на чуждестранни паспорти в Египет.

Решението е взето, след като Израел отказа да позволи някои ранени палестинци да бъдат евакуирани в египетски болници, според граничен служител.

"Нито един притежател на чуждестранен паспорт няма да може да напусне ивицата Газа, докато ранени хора, които трябва да бъдат евакуирани от болниците в Северна Газа, не бъдат транспортирани през ГКПП Рафах" до Египет, каза служител при условие за анонимност.

18 евакуирани от Газа българи и роднини се завърнаха в България

18 евакуирани от Газа българи и роднини се завърнаха в България

След като полети бяха забавяни

По-рано "Хамас" обяви готовността си да освободи и израелски заложници, ако Израел освободи всички палестинци от затвора и "спре агресията". Преди това бе обявено, че само чужденците ще бъдат освобождавани.

Израел обаче няма да се съгласи на временно примирие с "Хамас", докато не бъдат освободени всичките повече от 240 заложници, взети при нападенията на 7 октомври, каза премиерът Бенямин Нетаняху.

До 400 хиляди души все още остават в северната част на Ивицата Газа, където Израел призова всички жители да се евакуират. Тези данни съобщи Дейвид Сатърфийлд, специален пратеник на САЩ по хуманитарните въпроси в Близкия изток.