Правителството на "Хамас" в Ивицата Газа спря евакуацията на притежателите на чуждестранни паспорти в Египет в събота, съобщава АФП. 

Решението беше взето, след като Израел отказа да позволи някои ранени палестинци да бъдат евакуирани в египетски болници, според граничен служител.

"Нито един притежател на чуждестранен паспорт няма да може да напусне ивицата Газа, докато ранени хора, които трябва да бъдат евакуирани от болниците в Северна Газа, не бъдат транспортирани през ГКПП Рафах" до Египет, каза служител при условие за анонимност.

Хамас готов на компромис - разменя заложниците срещу всички затворници

Хамас готов на компромис - разменя заложниците срещу всички затворници

"Хамас" държи 242 души заложници, а Израел - около 5000 затворници

Припомняме, че по-рано "Хамас" обяви готовността си да освободи и израелски заложници, ако Израел освободи всички палестинци от затвора и "спре агресията". Преди това бе обявено, че само чужденците ще бъдат освобождавани. 

Израел обаче няма да се съгласи на временно примирие с "Хамас", докато не бъдат освободени всичките повече от 240 заложници, взети при нападенията на 7 октомври, каза премиерът Бенямин Нетаняху. 

До 400 хиляди души все още остават в северната част на Ивицата Газа, където Израел призова всички жители да се евакуират. Тези данни съобщи Дейвид Сатърфийлд, специален пратеник на САЩ по хуманитарните въпроси в Близкия изток. 

"Хамас" готови да освободят чуждестранните заложници

"Хамас" готови да освободят чуждестранните заложници

През следващите няколко дни се очаква да се случи това