Въоръженото крило на "Хамас" заяви във вторник, че ще освободи чуждестранните заложници в своя плен през следващите дни, съобщава АФП.

В телевизионно обръщение Абу Обейда, говорител на бригадите "Ал-Касам, каза: "Информирахме посредниците, че ще освободим определен брой чужденци през следващите няколко дни."

Не се уточнява точният им брой, но е сигурно, че става въпрос за лица без израелско гражданство. 

Смята се, че около 240 заложници са държани от Хамас в Газа, след като въоръжените групировки нападнаха общности в Южен Израел на 7 октомври - което предизвика ожесточена бомбардировка и сухопътно нахлуване на територията от израелските военни.

"Хамас" обвиняват Израел, че протака размяната на заложници

"Хамас" обвиняват Израел, че протака размяната на заложници

Не могат да продължат, докато няма примирие

Припомняме, че към днешна дата са освободени петима заложници, включително четирима след преговори чрез дипломатически обратен канал и един след операция на израелската армия. 

Първите четирима бяха жени, пуснати по здравословни и хуманитарни причини. 

"Хамас" обяви по-рано готовност за размяна на заложници, като обвини Израел, че протака нарочно, като в същото време настояха първо за примирие преди освобождаването на цивилните. 

"Хамас" пусна пропаганден видеоклип в понеделник, показващ три израелски жени, държани като заложници от терористичната група в Ивицата Газа, които ругаят премиера Бенямин Нетаняху, призовавайки го да осигури тяхното освобождаване и го обвиняват, че не е успял да предотврати бруталното нападение на терористичната група на 7 октомври. 

Говорителят на "Хамас" Абу Обейда поиска Израел да освободи всички палестинци, задържани за престъпления, свързани с тероризма, в замяна на израелските заложници, които групата държи, предаде АФП. Смята се, че десетки от заложниците са държани от терористични групи, различни от "Хамас".

Директорът на израелската разузнавателна служба Мосад Дейвид Барнеа е посетил Катар, за да обсъди мерки за освобождаване на повече от 235 израелски и чуждестранни заложници от ивицата Газа. 

Шефът на Мосад посетил Катар, за да преговаря за освобождаването на заложниците в Газа

Шефът на Мосад посетил Катар, за да преговаря за освобождаването на заложниците в Газа

Това е станало през уикенда

"Газа ще бъде гробище и блато за врага, неговите войници и неговото политическо и военно ръководство", каза Обейда.

Бойните самолети поддържаха безмилостни удари срещу Газа, където управляваното от Хамас министерство на здравеопазването съобщи, че досега са загинали 8525 души, включително над 3500 деца.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник осъди атаките срещу Израел от "Хамас". В същото време, той настоя, че израелският отговор в Газа трябва да зачита международното право.

"Ние осъждаме терористичните атаки на "Хамас" срещу Израел", каза Столтенберг в реч пред скандинавските парламентаристи в Осло.

"В същото време е важно отговорът на Израел да бъде в рамките на международното право, животът на цивилните да бъде защитен и хуманитарната помощ да достигне до Газа", добави той.

Шефът на НАТО също така предупреди срещу ескалация на войната в по-широк регионален конфликт.

"Иран, "Хизбула" и други не трябва да се възползват от ситуацията. Страданието през последните седмици ни напомня, че не трябва да се отказваме да работим за постоянно, мирно политическо решение на конфликта", каза той.