"Катастрофата на общественото здраве" е неизбежна в Газа, съобщи Световната здравна организация (СЗО) във вторник, на фона на пренаселеността, масовото разселване и щетите по водоснабдителната и канализационната инфраструктура, предава Ройтерс.

Говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер предупреди за риска от смъртни случаи на цивилни, които не са пряко свързани с израелските бомбардировки.

Здравните власти в Газа твърдят, че повече от 8300 палестинци са били убити, откакто Израел започна въздушни удари по управлявания от "Хамас" анклав в отговор на атаките от 7 октомври, когато Хамас уби 1400 души в Израел и взе повече от 200 заложници.

Израелската армия започна сухопътни операции в Газа миналата седмица.

Попитан дали хората умират от усложнения, различни от тези от бомбардировката, Линдмайер каза: "Наистина умират".

Говорител на агенцията на ООН за децата (УНИЦЕФ), Джеймс Елдер, предупреди за риска от смърт на бебета поради дехидратация заради доставките на вода в обем само на 5% от нормалните нужди на населението.

"Така че смъртните случаи на деца поради дехидратация, особено смъртните случаи на бебета поради дехидратация, са нарастваща заплаха", каза той, добавяйки, че децата се разболяват от пиенето на солена вода.

Около 940 деца са обявени за изчезнали в Газа, каза той, като за някои се смята, че са затрупани под развалините.

Хуманитарната служба на ООН каза в изявление по-рано във вторник, че водоснабдяването на южната част на Газа е спряло на 30 октомври "по неизвестни причини".

Линдмайер призова да бъде допуснато гориво в Газа, за да може да заработи инсталацията за обезсоляване. Израел блокира ивицата Газа и отказва да допусне доставки на гориво, заявявайки, че то може да бъде използвано от Хамас за военни цели.

САЩ: "Хамас" разполага с големи запаси от гориво

САЩ: "Хамас" разполага с големи запаси от гориво

През ГКПП "Рафах" са преминали още 39 камиона с помощи