Израелски военни прокурори са обжалвали решението на съда за освобождаване на 19 политици от палестинската групировка Хамас.

Съдебното заседание ще се състои в понеделник, когато съдът трябва да се поизнесе окончателно, предаде АП.

Припомняме, тази седмица съдът реши, че палестинските депутати, задържани от Израел след отвличането на израелския войник Джилад Шалит, трябва да бъдат освободени под гаранция, докато делата срещу тях продължават.

Припомняме, че членовете на Хамас бяха арестувани по подозрение за терористична дейност.

Военният съдия, отбелязва АП, оспори момента на арестите, след като парламентаристите са се явили в изборите през януари и са участвали месеци наред в палестинското управление, преди да бъдат арестувани.

Припомняме, от Хамас не приеха мотивите, които Израел представи, като твърдят, че тези лица участват в публичния живот на автономията отдавна и израелските сили можели да ги арестуват и по-рано.

Вместо това представители на Хамас обвиниха Тел Авив, че в действителност чрез арестите се опитва да оказва натиск върху правителството и да влияе на политиката му.

Припомняме, членовете на правителството на ХАМАС са предали постовете си на премиера Ислаим Хания, за да бъде сформиран нов кабинет на националното единство.

Очаква се след тази стъпка и самият Хания да подаде оставката си пред председателя на Палестинската автономия Махмуд Абас.