Израел очаква от всяко възможно правителство на Египет да съблюдава двустранния мирен договор, сключен преди повече от три десетилетия и разчита на подкрепата на международната общност за това. Това е заявил израелският премиер Бенямин Нетаняху, пише РИА Новости.

Нетаняху изрази съчувствие към демократичните искания и лозунги, под които се провеждат масовите антиправителствени протести в Египет, но предупреди за опасност от продължителна нестабилност и възможност от идване на власт на ислямски радикалисти, които могат да злоупотребят и да наложат антидемократичен режим.

Според Нетаняху ако в Египет победят сили, които са заинтересовани внимателно да реформират и демократизират страната, то подобни положителни промени ще способстват за арабско-израелския мир. По думите му обаче изходът от битката не е решен и определянето на победител може да се отложи далеч напред във времето.

Според израелския премиер мащабните революции, драматичните промени и политическите земетресения нямат пряко отношение към съдбата на Израел, но еврейската държава не може да не бъде заинтересована от съхраняването на режим, който гарантира в продължение на десетилетия мир на неговата южна граница.

Кемп-дейвидското споразумение, подписано през 1979 година, превърна Египет от основен участник в антиизраелската коалиция в пръв партньор на Израел в арабския регион.

По-рано ислямистката групировка „Мюсюлмански братя" обяви, че ако създаде временно правителство заедно с други опозиционни партии, ще анулира мирния договор с Израел.