Израел помага на сирийските кюрди след едномесечната турска офанзива, като ги разглежда като противотежест на иранското влияние и се застъпва за тях в преговори със САЩ, коментира изралският заместник външен министър, цитиран от "Ройтерс".

В рядко обществено несъгласие с президента на САЩ Доналд Тръмп, израелският премиер Бенямин Нетаняху предложи хуманитарна помощ на "галантния кюрдски народ" на 10 октомври, като заяви, че са изправени пред евентуално "етническо прочистване" от Турция и нейните сирийски съюзници.

Ципи Хотовели, заместник-министър на външните работи на Израел обясни в парламента в сряда, че предложението е прието. "Израел получил много молби за помощ, главно в дипломатическата и хуманитарна сфера. Ние се идентифицираме с дълбоката мъка на кюрдите и им помагаме по редица канали", обяснява тя.

Хотовели не коментира израелската помощ, но обясни, че по време на "диалог с американците ... ние заявяваме истината си за кюрдите ... и сме горди, че заемаме позиция заедно с кюрдския народ".

Нетаняху: Турция може да извърши етническо прочистване на „храбрите кюрди”

Нетаняху: Турция може да извърши етническо прочистване на „храбрите кюрди”

Израел решително осъжда военната инвазия на Турция

Израел поддържа дискретни военни, разузнавателни и бизнес контакти с кюрдите от 60-те години на миналия век, (малцинствена етническа група - чието коренно население е разделено между Ирак, Турция, Сирия и Иран), като буфер срещу общи противници.

Такива противници са спонсорираните от Иран сили, разположени близо до границите на Израел, включително в рамките на Сирия.

"Израел наистина има значителен интерес да запази силата на кюрдите и допълнителните малцинства в района на Северна Сирия като умерени и прозападни елементи", допълва Хотовели.

"Възможният крах на кюрдската власт в Северна Сирия е отрицателен и опасен сценарий, що се отнася до Израел. Абсолютно ясно е, че подобно събитие би довело до засилване на негативните елементи в района, начело с Иран", обяснява тя.

Кюрдите: Тръмп ни обеща да ни пази с армия

Кюрдите: Тръмп ни обеща да ни пази с армия

Нови договорки в Сирия