Израелското правителство взе решение да освободи още 20 палестински затворника от списъка, предоставен му от движението „Хамас".

След дълги преговори освобождаването на една трета от исканите от палестинци 70 затворника се явява компромисно решение, пише mig.news.

След съобщението за решението на израелския кабинет, "Хамас" не изрази нито радост, нито критика.

По-рано Израел връща два пъти списъците с отказ да преговаря изобщо за част от имената. Впоследствие получи коригиран списък.

Освобождаването на палестинци е част от преговорите за освобождаването на 450 палестински затворника като размяна за свободата на израелския военнослужещ Гилад Шалит, който се намира в плен от юни 2006 година.

Вчера информация за готовността на израелските власти да започнат преговори отново по въпроса за размяната бе разпространена от египетски източници, които са посредници. Израелската страна обаче отказа да коментира въпроса.

Междувременна стана ясно, че израелските военни са нанесли въздушен удар по сектора Газа. Целта на атаката е била палестински терористи, които са се подготвяли да изстрелят ракета.
В резултат на удара са ранени четирима души, двама от тях сериозно.

Според съобщение от „Хамас" нападението е извършено срещу цивилни граждани, които са се подготвяли да посетят гробове на свои близки в близкото гробище.