Министърът на енергетиката на Израел Ювал Щайниц атакува Европейския съюз, изтъквайки, че той може да "върви по дяволите" заради призива му да се разследва бруталността на израелската полиция срещу палестинците.

Само преди две седмици Щайниц приветства отношенията на Израел с ЕС по време на празненствата на 9 май, посветени на Деня на Европа, израелския национален ден за отбелязване на победата над нацистите, в резиденцията на посланика на ЕС в Израел.

Брюксел предприе мерки за защита на европейския бизнес в Иран

Брюксел предприе мерки за защита на европейския бизнес в Иран

Защита от подновените санкции на САЩ

ЕС вчера осъди репресиите на израелската полиция срещу протестиращи палестинци в Хайфа, след като те протестираха срещу многото палестински жертви на границата между Израел и Газа.

В изявлението ЕС подчерта, че е важно Израел да проведе "бързо разследване на обстоятелствата около събитията през миналата седмица в Хайфа, които са довели до сериозни наранявания на Джафар Фарах, директор на неправителствената организация Мосауа, Център за застъпничество за арабски граждани в Израел".

"Нека хиляди пъти да вървят по дяволите", изтъкна Щайниц пред израелско радио, като същевременно разкритикува остро ЕС, че бил лицемерен. "Сега ЕС се подмазва на Иран и ще помогне (на Техеран) срещу санкциите на САЩ", изтъкна той.

Израел отхвърли решението на ООН по размириците в Газа

Израел отхвърли решението на ООН по размириците в Газа

Съветът по човешките права - доминиран от антиизраелско мнозинство…

Щайниц се оплака, че Европейският съюз "тормози" Израел, докато "Иран извършва екзекуции, изтезава хомосексуалисти, нарушава правата на жените, подкрепя тероризма и Асад, който използва химически оръжия срещу народа си".

Той посочи, че Фарах, който обвини израелската полиция, че е счупила коляното му след арестуването му, вече е разследван от Министерството на правосъдието.

Щайниц коментира, че изпраща Европейския съюз "да върви по дяволите, който всъщност не представлява европейските страни. Това е организация, която никого не ръководи и е по-малко приятелски настроена към Израел от самите европейски страни".

ЕС е един от най-големите търговски партньори на Израел, като общата стойност на търговията помежду им е 36 млрд. евро годишно.