Правим всичко възможно, за да върнем заложниците у дома. Това е първостепенната ни задача.

С такова изявление излезе говорителят на израелската армия Даниел Хагари на фона на информациите за разширяване на наземната операция на Израел в Газа. Макар и да не се потвърждава директно, от изявлението на военния се разбира, че израелските части, опериращи с анклава, продължават да търсят заложниците, които се намират в ръцете на Хамас.

Хагари също каза, че нова група разузнавачи е била призована в армията, след като някои от тях са били убити или отвлечени на 7 октомври. Разузнавачите на IDF - предимно жени - са част от Корпуса за бойно разузнаване и действат по границите на страната, както и на Западния бряг.

Те се считат за "очите на армията", тъй като предоставят разузнавателна информация в реално време на войниците денонощно.

От тази сутрин блокадата на сектора Газа малко бе отхлабена, след повече от денонощие пълно налагане на откъснатост от света, включително мобилни връзки и интернет. По време на пълната блокада, за която Израел така и не пое директно отговорност, бе извършен масиран обстрел, като се предполага и че навлизането на израелски войски е стигнало до нови линии на действие.

Израелските военни направиха и второ изявление, в което се посочва, че в скоро време в ивицата Газа ще влезе нова пратка с хуманитарна помощ. Израел отрича и в сектора да има остър недостиг на медикаменти, вода и храна. Полковник Елад Горен заяви и че Израел съвместно с ООН, САЩ и Египет е създал механизъм, за да облекчи достъпа на хуманитарна помощ от Египет в Газа.

Също така Times of Israel съобщи, че е възобновена работата на втория водопровод, който доставя вода в Газа и в момента в анклава постъпва около 28.5 млн. литра вода на ден - около половината количество, което Израел е доставял преди войната и налагането на блокадата на 9 октомври. Миналата неделя бе отворен и първия водопровод.

Газа започва да възстановява комуникациите

Газа започва да възстановява комуникациите

След като те бяха прекъснати в събота

Днес Израел докладва, че за последните 24 часа са унищожили повече от 450 цели на територията на сектора Газа, сред тях са били щабквартири, наблюдателни пунктове и позиции за стрелба.

В изявлението на ЦАХАЛ се посочва, че един израелски войник е бил тежко ранен в резултат на избухване на самоделно взривно устройство в северната част на Газа, а друг е ранен средно тежко в пряк сблъсък с палестински бойци.

ООН: Жителите на Газа разграбват складовете за помощи

ООН: Жителите на Газа разграбват складовете за помощи

Гражданският ред в анклава започва да се разпада