Израелският военен говорител Даниел Хагари каза в понеделник, че агенцията на ООН в Газа е наела над 450 военни оперативни работници от "Хамас" и други въоръжени групировки. Израел е споделил тази разузнавателна информация с ООН, съобщава "Ройтерс".

"Над 450 служители са военни оперативни работници в терористични групи в Газа. Над 450. Това не е просто съвпадение. Това е систематично", каза контраадмирал Хагари на брифинг.

"Изпратихме информацията, която споделям сега, както и допълнителни разузнавателни данни, на нашите международни партньори, включително ООН", каза той.

Израел: 190 служители на ООН в Газа са бойци на "Хамас" и "Ислямски джихад"

Израел: 190 служители на ООН в Газа са бойци на "Хамас" и "Ислямски джихад"

Редица държави спряха финансирането за агенцията

Външният министър на Израел каза в понеделник, че е отзовал посланика на страната в ООН за консултация заради предполагаеми опити на ООН да премълчи доклад за сексуално насилие, извършено от "Хамас".

"Наредих на нашия посланик в ООН Гилад Ердан да се върне в Израел за незабавни консултации относно опита да бъде премълчан сериозният доклад на ООН за масовите изнасилвания, извършени от Хамас и неговите помагачи на 7 октомври", каза външният министър Израел Кац в изявление.

Кац разкритикува генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че не е свикал Съвета за сигурност, за да обсъди констатациите и за да обяви "Хамас" за терористична организация.

ООН отказа коментар. Специалният пратеник на ООН за сексуалното насилие по време на конфликт Прамила Патън трябва да представи доклада публично по-късно в понеделник.

В отделно изявление посланик Ердан каза: "Отне пет месеца на ООН, за да признае най-накрая шокиращите сексуални престъпления, извършени по време на атаката на Хамас на 7 октомври."

Припомняме, че израелското разузнаване в доклад от януари потвърди, че някои служители на Агенцията на ООН за палестинските бежанци са участвали в отвличания и убийства по време на нападението на 7 октомври, предизвикало войната в Газа.

Докладът на разузнаването е дълго шест страници и накара редица страни да спрат финансирането за агенцията.

В него се посочва, че около 190 служители на UNRWA, включително учители, са били и бойци на "Хамас" или "Ислямски джихад". Включени са и имена и снимки на 11 от тях. Това 1,5% от общия брой служители на агенцията на ООН в Газа - 13 000.

Палестинците обвиниха Израел във фалшифициране на информация, за да опетнят агенцията, която твърди, че е уволнила някои служители и разследва обвиненията.

Австрия също спира финансирането за Агенцията на палестинците на ООН

Австрия също спира финансирането за Агенцията на палестинците на ООН

Настоява за пълно разследване дали служители на агенцията са замесени в нападението на "Хамас"

След това редица държави обявиха спиране финансирането на агенцията.