Австрия спира плащанията към Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), съобщава "Ройтерс".

Страната очаква пълно разследване на обвиненията, че служителите на агенцията са замесени в нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

"Призоваваме Агенцията на ООН за палестинските бежанци и ООН да проведат цялостно, бързо и пълно разследване на обвиненията", посочват от външното министерство.

С решението си Австрия се присъединява към Великобритания, Германия, Съединените щати, Австралия и Канада, наред с други страни, в спирането на финансирането на агенцията - критичен източник на подкрепа за населението в Газа.

Италия спира финансирането за Агенцията на палестинците на ООН

Италия спира финансирането за Агенцията на палестинците на ООН

Рим действа в отговор на разкрития, че служители в агенцията са замесени в атаката на 7 октомври

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинците е създадена през 1949 г. след първата арабско-израелска война. Тя предоставя различни услуги, като образование, първично здравеопазване и хуманитарна помощ, на палестинците в Газа, Западния бряг, Йордания, Сирия и Ливан.

UNRWA предостави помощ и използва съоръженията си, за да подслони хора, бягащи от бомбардировките и сухопътната офанзива, предприета от Израел в Газа след атаките на 7 октомври, при които Израел твърди, че са били убити 1200 души, а 253 - взети за заложници.

UNRWA, чиито най-големи донори през 2022 г. бяха Съединените щати, Германия, Европейският съюз и Швеция, многократно е заявявала, че капацитетът ѝ да оказва хуманитарна помощ на хората в Газа е пред колапс.

ООН се заема със сигналите за връзки с терористи на Агенцията за палестинците

ООН се заема със сигналите за връзки с терористи на Агенцията за палестинците

Антонио Гутериш разкритикува спирането на финансирането за организацията