Израел ратифицира закон, ограничаващ обстоятелствата, при които министър-председателя може да бъде отстранен, въпреки опасенията, че той има за цел да предпази действащия президент Бенямин Нетаняху от каквито и да е последствия от неговите процеси за корупция, информира Ройтерс.

Измененото определение за "неспособността" на националните лидери е сред законодателните мерки на религиозно-националистическата коалиция, които тласнаха Израел в криза, като опозицията твърди, че съдебната независимост е застрашена.

Според коалицията преразглеждането има за цел да се противопостави на прекомерния обхват на Върховния съд и да се възстанови балансът между клоновете на правителството.

С 61 срещу 47 гласа Кнесетът одобри законопроекта, според който министър-председателите могат да бъдат считани за негодни и принудени да се оттеглят, ако те или три четвърти от министрите в кабинета ги обявят за такива по физически или психологически причини.

Разпоредбите оформиха квази-конституционен основен закон, който дава насоки на правителството в случай на нефункциониращ министър-председател, но в който преди това липсваха подробности за обстоятелствата, които могат да доведат до подобни ситуации.

Според безпартийния Израелски институт за демокрация правилото по-рано е оставило Нетаняху уязвим за евентуално твърдение за неговата недееспособност от страна на главния прокурор Гали Бахарав-Миара, ако тя забележи опит от негова страна да спре трите си съдебни дела. Новият закон отхвърля тази възможност.

Нетаняху отрича всички обвинения срещу себе си и разглежда процесите като политизиран опит да бъде принуден да напусне поста.

Спорната съдебна реформа мина на първо четене в израелския парламент

Спорната съдебна реформа мина на първо четене в израелския парламент

Кнесетът придвижи и законопроект, който би затруднил отстраняването на премиера