Израелското министерство на отбраната приветства "пробив" в разработването на по-евтина лазерна противовъздушна отбрана, тъй като напрежението се покачва в региона, след като Иран удари американските цели като отмъщение за убития генерал Касем Солеймани, съобщава АФП.

Лазерите, които все още са в процес на разработка, биха могли да прихващат "всичко", изстреляно по Израел, включително ракети с дълъг и среден обсег и дронове.

Новата технология, която Израел се надява да изпробва по-късно тази година, използва електричество за захранване на лазерите, като премахва необходимостта от запаси от боеприпаси, заявява официалният представител.

Лазерите ще бъдат използвани за "допълване" на съществуващите противовъздушни отбранителни системи, като системата "Железен купол" с малък обсег на действие, "Прашката на Давид", която е насочена към заплахи със среден обсег, и "Стрелата", израелската система за прехващане на ракети с най-голяма надморска височина. Не е ясно кога системата ще започне да функционира.

Израел разработва лазерна противовъздушна защита повече от три десетилетия, според генерала в оставка Исак Бен Исраел. Според него, новата система използва електрически, а не химически лазери, което я прави по-ефективна.

Длъжностно лице, което иска да не бъде идентифицирано, заявява, че системата може да бъде монтирана на бронирани превозни средства за прехващане на противотанкови ракети или минометен огън. Лазерите също могат да бъдат монтирани на дрон.

Бен Исраел коментира, че един от основните недостатъци на лазерите е тяхната зависимост от времето. Те разчитат на оптика за да ударят целта си, което означава, че те не могат да бъдат използвани при пясъчни бури или когато гъсти облаци затрудняват видимостта. Но използването на лазери вместо боеприпаси е изключително евтино и по-ефективно.

След като лазерът прихване целта си, ще отнеме около секунда, за да се елиминира заплахата. "Използваните системи за противовъздушна отбрана - Patriot, Hawk или зенитни оръдия - са неефективни, когато заплахата е твърде непосредствена. Именно там (лазерната) система има предимство."

САЩ отпускат $3,3 млрд. военна помощ на Израел

САЩ отпускат $3,3 млрд. военна помощ на Израел

Републиканецът Марко Рубио и демократът Крис Конс внесоха законопроекта