Министерството на външните работи на Израел привика в петък турския заместник-посланик, след като посолството на Турция в Тел Авив свали знамето си наполовина в знак на траур за убития политически лидер на Хамас Исмаил Хания, предава Ройтерс.

"Държавата Израел няма да търпи прояви на траур за убиец като Исмаил Хания," заяви външният министър на Израел Израел Кац в изявление.

Хания беше убит в Техеран, където беше отишъл, за да присъства на инаугурацията на иранския президент Масуд Пезешкиан. Израел не е поел официална отговорност за смъртта му, но Иран и съюзниците му, включително Хамас и Хизбула, обвиниха Израел за атентата и обещаха отмъщение.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви петък, 2 август, за ден на национален траур в памет на Хания.

В изявлението си Кац посочи, че Хания е бил лидер на Хамас по време на нападението на 7 октомври срещу Израел, при което бяха убити около 1200 израелци и чужденци, а повече от 250 души бяха взети за заложници в Газа, което предизвика израелската атака срещу крайбрежния анклав.

Напрежението между Израел и Турция се изостри рязко от началото на войната в Газа, в която са загинали над 39,000 палестинци.

Израел посочи на Ердоган примера на съдбата на Садам Хюсеин

Израел посочи на Ердоган примера на съдбата на Садам Хюсеин

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши Израел с военна намеса