Израелският премиер Нафтали Бенет подкрепи публичния призив от група иракски местни политици, лидери на племена и представители на редица етнически и конфесионални групи за пълна нормализация на иракските отношения с еврейската държава, съобщи АП.

"Стотици иракски общественици, сунити и шиити се събраха вчера, за да призоват за мир с Израел. Това е призив, който идва отдолу, а не отгоре, от хората, а не от правителството. Държавата Израел протяга ръка на мира в отговор ", написа Бенет в Twitter.

Конференция, наречена Мир и възстановяване, проведена в Ербил, Иракски Кюрдистан, привлече около 300 делегати и беше организирана от базирания в Ню Йорк Център за мирни комуникации, който се застъпва за нормализиране на отношенията между Израел и арабските страни. По-специално на него присъстваха емисари на редица сунитски и шиитски общности от Багдад, Мосул, Анбар, Бабил и Салах ал-Дин, племенни шейхове, представители на интелигенцията и политическите среди на страната, както и младежки активисти, които участва активно в протестното движение през 2019 -2021 г. Петицията на публиката съдържа искане за "нормални отношения с Израел въз основа на Авраамовите споразумения".

Иракското правителство в събота обяви "силно противопоставяне на тези нелегитимни срещи", наричайки ги "опит за дестабилизиране на общото положение и възраждане на омразна атмосфера на сектантска борба, докато всички иракчани се подготвят за предсрочни и честни избори на 10 октомври".

На 15 септември 2020 г. във Вашингтон израелската страна, с активното посредничество на САЩ, подписа документи за нормализиране на отношенията с ОАЕ и Бахрейн. Тристранната сделка се нарича "Авраамовите споразумения" на Запад. Тогава Судан и Мароко обявиха нормализирането на отношенията с Израел. Преди сключването на мир с ОАЕ и Бахрейн еврейската държава от арабските страни имаше дипломатически отношения само с Египет и Йордания.