Израел в понеделник проверява дали вторият по ранг командир на "Хамас" е загинал при въздушен удар, предава "Ройтерс".

Ако смъртта му бъде потвърдена, Маруан Иса ще бъде най-високопоставеният служител от ислямисткото въоръжено движение, ликвидиран от Израел в повече от петмесечната война, която разби палестинския анклав и уби хиляди.

Израелското армейско радио съобщи, че Израел е бомбардирал лагера Ал-Нусейрат в централната част на Газа в събота вечерта, където е имал разузнавателна информация за местоположението на Иса, вторият командир на военното крило на "Хамас" и бригадите Из ел-Дин ал-Касам.

При атаката са убити петима души, се казва в доклада.

Израелският вестник Haaretz съобщи, че Израел проверява дали сред жертвите е Иса.

Нито израелските военни, нито представители на "Хамас" коментираха съобщенията в медиите.

В неделя, в изявление, обобщаващо операциите от предходните 24 часа, Израел каза, че неговите сили са убили екстремисти в централната част на Газа, но не споменаха лагера.

Иса е на първо място в списъка на най-издирваните в Израел, заедно с ръководителя на военното крило Мохамед Дейф и лидера на "Хамас" в Газа Яхя Синвар, за които се смята, че са организирали атаката от 7 октомври, която предизвика конфликта.

Смъртта на Иса, ако бъде потвърдена, също може да усложни усилията за осигуряване на прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, въпреки че Израел твърди, че преговорите продължават чрез египетски и катарски посредници.

Израелската разузнавателна агенция Мосад заяви през уикенда, че и двете страни се стремят да намалят различията и да постигнат споразумения.

Хамас обвинява Израел, че отказва да даде гаранции за прекратяване на войната и изтегляне на войските. Израел иска временно примирие, за да позволи размяна на заложници, но каза, че няма да спре войната си, докато не победи Хамас.

Египет поддържа връзка с Хамас и Израел

Египет поддържа връзка с Хамас и Израел

Кайро се опитва да поднови преговорите за споразумение за прекратяване на огъня в Газа