Израел разполага танкове, бронирани машини и техника по границата с ивицата Газа, съобщават "Ал Арабия" и Middle East eye.

Фотограф "Ройтерс" преброил поне 60 танка и бронетранспортьори в района, като според него, това е най-големият брой които е виждал там от войната през 2014 г. между Израел и Хамас.

Според наличната на медиите информация, тази "демонстрация на сила" е свързана с рязкото влошаване на ситуацията между Израел и палестинския анклав в последните дни, както и масовите демонстрации на жителите на сектора, насрочени за днес.

В сряда израелската армия обяви за поразени 20 военни цели в Газа в отговор на ракетните атаки на територията на Израел.

Вчера "Хамас" обеща да започне разследване на ракетните удари след като заедно с "Ислямски джихад" отрекоха да имат нещо общо с нападението. Израел, отхвърля твърденията.

Израел отговори със самолети на палестинския ракетен обстрел

Израел отговори със самолети на палестинския ракетен обстрел

Поразени са 20 военни цели на "Хамас" в ивицата Газа

Във връзка с разгръщането на военна техника, ясно видимо по основните израелски пътища близо до Газа, висши египетски служители по сигурността се срещнаха с лидерите на "Хамас", управляващата партия на обсадения анклав, за да се опитат да успокоят напрежението.

Разгръщането е в момент, когато Николай Младенов, пратеникът на ООН за Близкия изток, коментира пред Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, че "ние оставаме на ръба на друг потенциално опустошителен конфликт - конфликт, за който всеки твърди, че не иска, но конфликт, който просто с думи не може да се предотврати".

Нетаняху заплаши да подпали Газа с военна офанзива

Нетаняху заплаши да подпали Газа с военна офанзива

Ако Хамас има някакъв мозък, ще спре

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който свика своя кабинет в сряда след ракетната атака, обеща да предприеме "много сериозни действия", ако подобни атаки продължат.

"Трябва да предприемем един силен удар срещу Хамас - това е единственият начин да се намали нивото на насилие до нула или близо до нула", съобщи израелският вестник "Хаарец", цитирайки министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман. Израел трябва да вземе твърда линия "дори на цената на преминаване към мащабна конфронтация".

През август Израел извърши въздушни удари срещу места, за които се твърди, че са използвани за запалване на балони и хвърчила, след което последваха сблъсъци между израелската армия и палестински фракции.

Шестима убити и стотици ранени палестинци в Газа

Шестима убити и стотици ранени палестинци в Газа

Сблъсъците продължават

 Специалният пратеник на ООН за мирния процес в Близкия изток Николай Младенов призова за "сдържаност" по време на демонстрациите, които се очаква днес по границата с Газа, съобщава "Аруц Шева". 

"В светлината на днешния планиран марш в Газа настоявам всички да упражняват сдържаност, да продължат мирно и да избягват ескалацията. ООН работи с Египет и партньорите си, за да избегне насилието, да се занимава с всички хуманитарни въпроси и да подкрепя помирението", добави той.