Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се закани на палестинската групировка Хамас, намеквайки, че еврейската държава е на ръба да предприеме мащабна военна офанзива, ако безредиците на границата с Ивицата Газа не бъдат прекратени, пише "Таймс оф Израел".

В петък нарасна напрежението на границата на Израел с Газа. Седем палестинци загинаха, включително трима, които пресякоха границата по време на възникналия хаос.

"Хамас не разбра посланието", каза Нетаняху пред министри в началото на ежеседмичната среща на кабинета в Йерусалим.

"Ако те не прекратят атаките, те ще бъдат спрени по друг начин, който ще е болезнен. Много болезнен", заплаши той и намекна, че Израел е на ръба да предприеме пълномащабна военна операция в Газа.

"Ние сме много близо до различен вид дейност, която ще включва много силен удар. Ако Хамас има някакъв мозък, ще спре", подчерта Нетаняху.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания обеща масовите демонстрации по границата да продължат, докато "не бъде вдигната блокадата над Йерусалим, "Ал Акса" и всички земи на Палестина".

В събота военният министър на Израел Авигдор Либерман прекрати всички доставки на гориво за Ивицата Газа в отговор на насилието по границата.

Седем палестинци са убити при интензивни сблъсъци с израелската армия по границата с Газа в петък следобед, обявиха от здравното министерство в Ивицата Газа. Местни медии съобщават, че най-малко 150 протестиращи са ранени.