Израел разположи над 2000 полицаи за шествието на еврейски националисти, развяващи знамена, по главната палестинска улица в Стария град на Ерусалим - спорно събитие, което идва в момент, когато напрежението вече е повишено.

Властите твърдят, че засилената охрана е решително усилие да се гарантира, че маршът ще премине без насилие.

Полицията е решила да позволи на хилядите участници в шествието да преминат по традиционния маршрут през Дамаската порта в Стария град - въпреки нарастването на израелско-палестинското насилие през последната година и тежките боеве между Израел и палестинските бойци в Газа миналата седмица.

В началото на четвъртък стотици евреи се изкачиха до чувствително място в Ерусалим, свято както за евреите, така и за мюсюлманите, като част от дейностите за деня, посещения, които палестинците смятат за провокативни. Сред тях е поне един министър от израелския кабинет на дясното правителство на страната, според еврейски активисти, които ръководят посещенията.

Макар че израелските официални лица описват шествието като празничен парад, то беше помрачено от антиарабски расистки скандирания и насилие над местни палестинци от страна на някои от участниците в шествието. Преди две години той допринесе за разпалването на 11-дневна война между Израел и палестинските бойци в Газа, а войнствената групировка Хамас призова палестинците да се противопоставят на парада тази година.

Маршът отбелязва "Деня на Йерусалим", в който се чества превземането на Източен Ерусалим от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 г. Израел смята целия Ерусалим за своя вечна столица, но анексирането на източния сектор, където се намират най-важните свети места в града, не е международно признато. Палестинците твърдят, че Източен Ерусалим е столица на тяхната бъдеща държава.

Насилието в Ерусалим ескалира

Насилието в Ерусалим ескалира

Израелска полиция атакува поклонници в джамията Ал Акса

Всяка година в шествието участват хиляди израелски националисти, които развяват синьо-бели израелски знамена и пеят песни. Но в някои случаи протестиращите скандират антиарабски лозунги, докато минават покрай палестински зрители и предприятия.

Министърът на националната сигурност на Израел, крайно десният политик Итамар Бен-Гвир, се е присъединявал към шествието през последните години. Не беше известно дали той ще се присъедини тази година, която е първата му като министър в кабинета.