Израелските военни осъдиха изгарянето на джамии на Западния бряг в края на миналата година и предложиха на Палестинската автономия да проведат съвместно разследване на инцидента, съобщава РИА Новости, позовавайки се на данни от пресслужбата на израелската армия.

В джамията в село Бейт Гаджар, намиращо се близо до град Хеброн, изгоряха десетки бройки от Корана, килими за молитви. Стените на сградата бяха изписани с графити на иврит.

Отговорност за палежа, който усложни още повече палестинско-израелските отношения, палестинците отдадоха на еврейски заселници.

Ръководителят на гражданската администрация, бригаден генерал Йоел Мордехай, разговаря с представители на палестинската администрация и ги увери, че армията и службите за сигурност на Израел ще предприемат стъпки за установяване на извършителите на инцидента.

Разследването предишните три случая на подобни инциденти завърши без успех.

Израелският вестник "Аарец" цитира говорител на палестинския кабинет Гасан ал - Хатиб, който определи инцидента "сериозна ескалация на заселническото насилие."

Официални представители на умерената общност на заселниците осъдиха изгарянето на джамиите и призоваха да се въздържат от прибързани заключения при определяне на извършителите на инцидента.

На Западния бряг има повече от 120 еврейски селища, в които живеят повече от 300 000 израелци.

Уреждането на въпроса със заселниците създава заплаха за процеса на установяване на регионалния мир - палестинските власти по-рано обявиха намерението си да се оттеглят от преките преговори за решаване на конфликта, ако Израел не възобнови своя мораториум върху изграждането на селища.