Военнополитическото ръководство на Израел се е обърнало с молба към САЩ за сериозно увеличаване на доставките на оръжие и боеприпаси.
Това пише израелското издание „Аарец", цитирано и от други медии в страната.

Молбата към САЩ е отправена лично от министъра на отбраната Израел се готви за войнаи генералния директор на министерството Уди Шани неотдавна по време на тяхна визита в Америка.

На първо място в списъка с искани боеприпаси са бомбите за взривяване на бункери и тунели JDAM.
Според изданието увеличаването на запасите от JDAM е следствие от нагласата на израелското ръководство да се подготви за продължителна войнав близките години, когато може активно да се използват възможностите на ВВС.

JDAM бяха използвани по време на Втората ливанска война и операцията „Излято олово" в Газа през в началото на 2009 година.

Общо Израел иска да увеличи количеството на американските боеприпаси, които се съхраняват на територията на страната, с 50%.

Става въпрос и за боеприпаси, които остават собственост на американската армия, но се съхраняват на територията на Израел. Според споразумението американските власти издават разрешение за тяхното използване, което значително съкращава стандартното време за снабдяване на една армия.

През декември миналата години администрацията на президента Барак Обама взе решение за доставка на ракети, бомби, артилерийски снаряди и бронетранспортьори на стойност 800 милиона долара.
Израелското ръководство иска увеличение до 1.2 милиарда долара.

Искането на Израел може да се разглежда като логично не само на фона на последните събития със спирането на "Флотилия на свободата", но и като цяло на продължилото близо две години замразяване на Близкоизточния мирен процес.

Последният,неуспешен засега опит, за подновяване на преговорите бе направен преди няколко месеца, но дори и личната визита на вицепрезидента Джо Байдън не доведе до положителен резултат.