Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че Израел разглежда с "голяма сериозност" последното разгаряне на напрежението на границата с Ливан и обеща твърд отговор в случай на още инциденти, информира "Франс прес".

"Ние ще отговорим твърдо на всяка атака срещу нас", подчерта Нетаняху в изявление и допълни: "Съветвам "Хизбула" да не изпробва силата на Израел. "Хизбула" отново застрашава Ливан заради агресията си."

Израел удари по въздух позиции на "Хизбула" в Ливан

Израел удари по въздух позиции на "Хизбула" в Ливан

Щурмови хеликоптери са ударили наблюдателни пунктове

Израел и "Хизбула" водиха едномесечна опустошителна война през 2006 г.

Израел заяви по-рано, че е предприел въздушни удари срещу наблюдателни пунктове на ливанската радикална групировка "Хизбула" в Ливан, след като снощи е била открита стрелба през границата към негови войници.

Разгарянето на напрежението по границата стана часове след като Ливан отхвърли израелския призив за реформа на мироопазващите сили на ООН, които патрулират границата, преди гласуването на Съвета за сигурност на ООН за подновяване на техния мандат.

Израелската армия беше казала по-рано, че "инцидент със сигурността" се разгръща близо до Манара, кибуц в близост до разграничената от ООН граница между двете страни и призова жителите да намерят подслон.

Израелските военни не съобщават за жертви от страна на Израел.

В Манара беше спокойно тази сутрин, съобщи журналист на АФП. Армията каза на жителите, че могат да излязат на открито и да възобновят работата в полетата.