Израелски щурмови хеликоптери са ударили наблюдателни пунктове на радикалната ливанска групировка "Хизбула" по границата с Ливан през нощта, след като е било стреляно по израелските войници, действащи в района. Това съобщиха израелските военни, цитирани от "Франс прес".

Израелските военни добавят, че няма ранени израелски войници, като засега няма информации за жертви или големи щети в Ливан. По-рано израелските войски използваха сигнални ракети и димни снаряди в района на строго охраняваната граница.

"Хизбула" свали израелски дрон над Южен Ливан

"Хизбула" свали израелски дрон над Южен Ливан

Акция на шиитската милиция

Израелските военни също така наредиха на цивилни в близките населени места да се подслонят и блокираха пътища близо до границата. Тези ограничения бяха премахнати рано тази сутрин. Инцидентът е станал близо до северния град Манара.

Израел се приготвя за евентуална атака от страна на "Хизбула", след като израелски въздушен удар уби боец на ​​"Хизбула" в съседна Сирия миналия месец.

На 27 юли израелската армия заяви, че е осуетила опит за проникване на бойци от "Хизбула" в битка, която е продължила повече от час. Нито една от страните не съобщи за жертви, а подкрепяната от Иран "Хизбула" отрече да е участвала.

Израел иска Латинска Америка да забрани "Хизбула"

Израел иска Латинска Америка да забрани "Хизбула"

Счита движението за терористична организация

Израел разглежда "Хизбула" за най-сериозната и непосредствена заплаха. След като се сражава с Израел до безизходица по време на едномесечната война през 2006 г., днес се смята, че "Хизбула" е много по-силна.

Израелските власти изчисляват, че "Хизбула" притежава около 130 000 ракети, като някои от тях са способни да нанесат удар почти навсякъде в Израел. Групировката също така придоби ценен опит на бойното поле, сражавайки се заедно с ирански войски, подкрепящи силите на президента Башар Асад в сирийската гражданска война.

Израел, който разглежда Иран за свой най-голям враг, призна, че извършва множество авиоудари в Сирия, като според него те имат за цел да спрат Иран да прехвърли модерно оръжие на "Хизбула".

„Хизбула” не очаква война с Израел

„Хизбула” не очаква война с Израел

Атмосферата не показва война...малко вероятно е атмосфера на война през следващите месеци