Няколко израелски министри се обявиха в защита на израелските войници, заснети на видеоклип, развеселени от гледката, при която израелски снайперист застрелва палестинец, който се приближава към граничната ограда между Израел и Ивицата Газа, съобщават израелски медии.

От израелската армия твърдят, че видеоклипът е бил заснет преди няколко месеца.

"Всеки, който някога е бил на бойното поле, знае, че да седиш в Тел Авив или (телевизионни) студия и да съдиш войници от израелските въоръжени сили според техните коментари, когато те са заети да защитават нашите граници, не е нещо сериозно", изтъкна образователният министър Нафтали Бенет в интервю за армейското радио.

Министърът по обществената сигурност Гилад Ердан също защити израелските войници. "Стигнахме до степен на лудост и заблуда", коментира той, допълвайки: "Толкова ли беше скучно в тази страна през изминалия ден, че това видео трябва да получи такова експониране? Да се възползваш от ситуацията на бойното поле, след като войниците са под стрес и се хвърлят взривни устройства по тях и се правят опити да се проникне през границата, и да се възползваш от техните човешки действия и да ги съдиш от фотьойлите в Тел Авив?"

"Никоя страна в света не прави подобно нещо. Би било по-добре, ако радостните реакции на войниците не бяха разпространени, но да ги съдиш и да заключаваш, че нещо не е наред, е лудост", подчерта още Ердан.

Израел отстрелва бягащи палестинци в гръб

Израел отстрелва бягащи палестинци в гръб

Вчера в Газа бяха убити най-малко 16 палестинци

Министърът на науката, технологиите и космоса Офир Акунис от своя страна е отбелязал, че е ясно, че такива неща не трябва да се случват и със сигурност те увреждат имиджа на Израел. Израелската публична дипломация е трудна, почти невъзможна, подчерта той.