Израелският парламент (Кнесетът) е дал предварително одобрение на две законодателни мерки, които биха ограничили призивите за молитви от джамиите, включително за забраната на използването на високоговорители по всяко време. Това се казва в изявление на Кнесета, цитирано от "Франс прес".

Вторият от проектозаконите ще забрани високоговорителите между 23 часа вечерта и 7 часа сутринта в градските райони.

Законопроектите ще трябва да бъдат съгласувани по-късно в законодателния процес, като са необходими още три четения, преди те да се превърнат в закон.

Те бяха одобрени след разгорещена дискусия, която е била изпъстрена с крясъци между депутатите от управляващата коалиция и арабски депутати, някои от които са разкъсали копия на законодателството и са били изхвърлени от Кнесета.

Законопроектите са минали с 55 срещу 48 гласа и 55 срещу 47.

Въпреки че законопроектите на теория биха се прилагали на всяко религиозно място за поклонение, мюсюлманите твърдят, че те очевидно имат за цел да заглушат традиционния призив на мюезина от минарето за молитва в джамиите.

Идеята за израелско законодателство за заглушаване на джамиите предизвика възмущение в арабския и по-широкия мюсюлмански свят.

Поддръжниците на този ход твърдят, че е необходим, за да се предотврати ежедневното смущение на живота на стотици хиляди немюсюлмански израелци.